Donnerstag, 20. Dezember 2018

U Podgorici svečano otkriven Titov spomenik
Povodom Dana oslobođenja Podgorice, 19. decembra je u glavnom gradu Crne Gore otkriven spomenik Josipu Brozu Titu.

Spomenik Titu u Podgorici je prvi spomenik koji mu je podignut u bilo kojem od glavnih gradova nekadašnjih jugoslavenskih republika, uključujući u to i doba socijalizma. Za života, a ni do sada, nikad nije imao spomenik ni u jednom od njih, naveo je profesor.

Zahvalni građani Titograda i Podgorice, tako piše na postamentu, podigli su u centru svoga grada spomenik Josipu Brozu Titu. Podizanje spomenika Titu, antifašističkom vojskovođi i doživotnom predsjedniku Jugoslavije, kojeg danas, naročito u Srbiji i Hrvatskoj, mnogi smatraju zločincem.
Odlukom o podizanju spomenika Skupština Grada Podgorice dala je do znanja da Crna Gora poštuje uspomenu na Josipa Broza. Spomenik je, kako smo več objavili, podignut na obali rijeke Morače, kod Blaževog mosta, a svečano će biti otvoren danas.
– Crna je Gora jedna od rijetkih zemalja koja se može ponositi svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je itekako značajan bio utjecaj Josipa Broza, navedeno je u obrazloženju podgoričke Skupštine.
Povodom ovog događaja, profesor Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović dao je zanimljivu informaciju na društvenoj mreži Twitter.
– Spomenik Titu u Podgorici je prvi spomenik koji mu je podignut u bilo kojem od glavnih gradova nekadašnjih jugoslavenskih republika, uključujući u to i doba socijalizma. Za života, a ni do sada, nikad nije imao spomenik ni u jednom od njih, naveo je profesor Jović.
U spomenike podignute u gradovima, pojasnio je profesor Jović, ne spada onaj podignut kod Kuće cvijeća na Dedinju u Beogradu, budući da se praktički nalazi na “groblju”, odnosno na mjestu gdje je Josip Broz Tito ukopan. Na trgovima “u bilo kojem od glavnih gradova nekadašnjih jugoslavenskih republika”, do odluke Skupštine Grada Podgorice, Titovih spomenika nije bilo.
(Novi list)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen