Sonntag, 16. Dezember 2018

Glas srednjoškolke: Kratkometražni film „Šta ćeš učiniti da ostanem?“


Odlazak iz Bosne. Toliko spominjana i nažalost aktuelna rečenica u mislima mladih, sasvim priznata i u mislima starijih. Država nema rješenje, ne traži ga, jer oni koji su odgovorni za unaprjeđenje naše države, unapređuju samo sebe.
Link filma: https://youtu.be/A9ayQtAlSK0
„Ja sam nekada razmišljala, kako ljudi mogu otići, zašto odlaze iz ovako lijepe zemlje? Zar se ne može naći jedan dobar razlog pored svih ovih negativnosti? Onda sam shvatila da čovjeku jednostavno ponestane opcija“, dio je iz kratkometražnog filma, koji i u svom nazivu nosi pitanje „Šta ćeš učiniti da ostanem?“.
U filmu se postavlja i pitanje da li pojedinac može napraviti promjenu u ovom društvu i sistemu. Kažu, ipak, da od pojedinca sve kreće. Izađi na izbore i glasaj, napravi promjenu. No tačno tu počinje i završava promjena tog pojedinca.
Kratki film potpisuju Aida Mujčin i Nedžad Spahalić, članovi Školskog kanala, koji za cilj ima izboriti bolju i pravedniju poziciju za mlade.
BiH je preživjela sve i svakog što joj je stao na put, ali hoće li ta snažna Bosna i Hercegovina preživjeti odlazak svoje djece?
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen