Dienstag, 18. Dezember 2018

FK Lokomotiva proslavila 70. godina postojanja









Fudbalski klub “Lokomotiva” sinoć je, u prepunoj dvorani Centra za kulturu Mostar, obilježila 70.godina postojanja. O usponima i padovima kluba mostarske raje”Lokosa” govorili su Esmir Živojević, predsjednik kluba i sportski direktor Titko Balić.
Bila je to I prilika da se, poslije toliko godina, na jednom mjestu nađu brojni igrači, trener i članovi Uprave, ali I da se pojedincima I organizacijama uruče zahvalnosti
FK Lokomotiva nastala  je na incijativu radnika  željezničara, još davne 1918. godine  i nosila je ime „Željezničar“ , ali godinu dana kasnije klub jea zabranjen  i do 1948. godine čeka na ponovno osnivanje, ali ovaj put sa drugim imenom -FK Lokomotiva Mostar.
“Lokomotiva već 70 godina vozi svojim redom vožnje, i koliko će još voziti zavisi od ljudi. U Lokomoticvi je iznjedreno dosta igrača, koji su kasnije veoma uspješne karijerfe iamli I Veležu I drugim jugoslovenskim klubovima. Lokomotiva 1969 godine postala drugoligaš i to ponavlja od 1996. do 2006. godine.To je bio dug period rada sve na amaterskoj osnovi .Svjesni smo da je danas vrlo teško opstati bez svog stadiona. Igramo na drugom stadionu, gdje treba više ulaganja nego na našem stadionu u Rodoču koga smo napravili, tako da su te stvari spriječile jedan brži tempo i razvoj a sve u samo jednom cilju -djecu sa ulice prebaciti na terene znači sport kao budućnost razvoja djece”, rekao je Balić Titko, sportski direktor :  .
Popularnim “Lokosima“ je tokom ratnih dejstava okupiran stadion u Rodoču (gdje danas igra Branitelj), pa su bili primorani naći novo igralište. Rješenje se našlo u Vrapčićima, na jednom neuslovnom terenu .
Među „Lokosima“ su stasali brojni fudbalski majstori, neki su svoje umijeće iskazivali i dresu članova Prve savezne lige – mostarskom „Veležu“, sarajevskom „Željezničaru“… Evo samo nekih od njih: Vladimir Skočajić, Ahmed Glavović, Milidrag Hodžić, Dario Kalezić, Velija Bećirspahić,Adis Obad… A od ranih devedesetih naovamo, ima ih čitav tim što su branili boje „Rođenih“. To i te kako potvrđuje da je „Lokomotiva“ uvijek bila rasadnik talentovanih fubalera.
Emir Krpo
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen