Donnerstag, 27. Dezember 2018

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


U Tokiju, glavnom gradu Japana, dva perača prozora su se obukli u kostime psa i divlje svinje. Na taj način oni pokazuju kako se Godina psa bliži kraju, a bliži se Godina divlje svinje, po japanskom kalendaru.

Kuda sa plastičnim otpadom? Jedan mladi Pakistanac u gradu Lahoreu, na svojoj dvokolici vučenu konjem, vozi čitavo brdo plastičnog otpada. Razlog prevoza nepoznat?

U Doveru, Velika Britanija jedan Banksy mural pokazuje čovjeka kako čekićem uklanja zvijezdice sa zastave EU. U naizgled beznadežnoj političkoj situaciji, britanska premijerka May pokušavala je proteklih dana kod EU zemalja izboriti nove koncesije Brexita. Bezuspješno.

Slika podsjećanja na teroristički akt u Strazburu, Francuska. Policijski auto, neposredno nakon napada na prolaznike, stoji pred ulazom na božićni sajam. Atentator je, u međuvremenu, pronađen i tokom akcije hvatanja ubijen.

U Liverpoolu nova fudbalska groznica. Prolaznik na uglu ulica Jordan Street i Jamaica Street, šeta ispod ogromnnog murala sa likom Jurgena Kloppa, trenera FC Liverpoola, koga je uradio street-art umjetnik Akse.

Neobična nesreća desila se u mjestu Werl, u Njemačkoj. Vatrogasci stoje pored mase čokolade, koja je na ulicu istekla iz obližnje fabrike čokolade. Nakon kvara na jednomspremniku, čokolada je iz prostorija firme iscurila na ulicu. Kako kažu, radilo se o jednoj tone čokolade. Vatrogasci i specijalna firma imali su posla satima dok i najsitniji delići čokolade nisu odstranjeni sa saobraćajnice.

A u Mexicu međunarodni „Clown Day“. Dva clowna su uhvaćena na retrovizoru  jednog motora, dok su se kretali ulicama Guadalajare.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen