(tekst koji slijedi objavljen je na
portalu ljubušaci.com 24.12.2018. godine, autor je Admir Muhić, a
tekst je prethodno objavljen na portalu bošnjaci.net 14.11.2012.
godine)
Napomena admina: Običaj kod naših
majki i nena bio je da se halva pravi na današnji dan, 24.12.
U to ime objava ovog teksta.
Ženo moja, napravi halvu danas dok mi
ne dođemo, neka miruhne malo, – ovakvu poruku SMS-om sam poslao
ženi, svojoj ženi koja sada kahvu pije sa svojom mamom, inače
mojom punicom. Znam da će napraviti, ona ili punica. U to sam
uvjeren. Danas mi samo halva može šećer podići, a nije mi opao
nego želim da meleci uđu malo u kuću moju pa da halvu miruhnu,
hidžretsku, onu slatku. Vele insani stari, među kojima je i mama
moja iako stara nije, da kad se halva mijesi na platama zagrijanim
dođu meleci i sve mirišu halvin miris. To se u kući mojoj u
Lugovima kod Busovače redovno mirisalo uoči petka. Samo, nije mi
jasno bilo ni tada ni sada, kako će meleci mirisati halvu kad
ljudska čula i svojstva oni nemaju, ali helem nejse. Mama moja veli
da mirišu i ja joj vjerujem još uvijek. Bezbeli mirišu.
Nije to danas ni zbog punice, jučer je
došla, koliko zbog Nove godine hidžretske. Po punici ja sam već
jučer počeo brojati dane, jučer je bio prvi prvi Nove puničine
godine. Volio bih da žena i ona zajedno naprave halvu pa da miruhne,
da mi meleci u zijaret dođu po predaji moje mame, uđu u kuću i
mirišu. Ako ne budu oni htjeli ja zasigurno hoću. A znam da će i
moja mama daleko od mene danas halvu ispeći, a ja ću je kod svoje
kuće mirisati kao nekada dok sam bio maksum. Tada je i na avliju
miris dopirao, mmmmmm, ma mirisalo je i selo od mamine halve. Ovi
danas kolači mi baš i ne mirišu. Šlag i kreme razne mirisa haman
i nemaju. Halva miriše i njen miris nešto najavljuje, il’ je
mubarek dan, il’ je sutra petak, il’ nam musafiri dolaze ili se
babo s terena vraća kojeg smo mi djeca željno iščekivali. To je
radost bila, uz mirise halve mamine. Volim slatko i slastice, al’
halva mi kao prvo nos pročepi, vrati me u djetinjstvo, adete stare
urami u slike uokvirene, detalji mi dolete, osmijeh pa i suzu mi
izmame. Danas, recimo šampita, samo mi maramicu izmami jer se
ubrljam pa me žena odmah rezili, eto ti na bradi, na nosu, ovdje,
ondje. Ma daj ženo, pusti me, vidiš da jedem, ne učim ezan.
U nekim mjestima halva se udruženo
peče pa za cijelo selo se pravi. Zamisli, tada cijelo selo miriše.
Mmmmmmm! Jedino od halve slađa mi je žena moja. Nekako, ona je
halva moja, slatka i mirisna, sočna i nasmiješena. Zapravo, ona je
moja halva.
Danas u svijetu na akšam-namazu bit će veselo nego uobičajeno. Zadnji je dan Stare godine, a sutra je već prvi Muharrem 1434. hidžretske godine. Nije li to razlog da se halva miriše? I ne samo miriše već i proba. Neka halva mirisom svojim nagovijesti dolazak Nove hidžretske godine. Ako neko danas halve nema da počasti sebe i druge onda neka druge počasti i obraduje čestitkom barem. Čestitka se ne kuha niti prži već samo napiše SRETNA I HAJIRLI NOVA 1434. HIDŽRETSKA GODINA i pošalje se dragim osobama. Ako ništa drugo i to će osmijeh izmamiti onome kome je čestitka upućena i taj će nam čestitku uzvratiti.
Danas u svijetu na akšam-namazu bit će veselo nego uobičajeno. Zadnji je dan Stare godine, a sutra je već prvi Muharrem 1434. hidžretske godine. Nije li to razlog da se halva miriše? I ne samo miriše već i proba. Neka halva mirisom svojim nagovijesti dolazak Nove hidžretske godine. Ako neko danas halve nema da počasti sebe i druge onda neka druge počasti i obraduje čestitkom barem. Čestitka se ne kuha niti prži već samo napiše SRETNA I HAJIRLI NOVA 1434. HIDŽRETSKA GODINA i pošalje se dragim osobama. Ako ništa drugo i to će osmijeh izmamiti onome kome je čestitka upućena i taj će nam čestitku uzvratiti.
Hidžra u narodu nije toliko poznata
kao bajrami, ali ako joj posvetimo pažnju i značaj vratit ćemo joj
mjesto u životima našim. Posvetimo tom historijskom vremenu jadan
svoj momenat, zamislimo se malo. Da hidžre nije bilo ništa danas
ovako ne bi bilo. Ona je prekretnica u muslimanskim životima, nije
samo datum u kalendaru već daleko više od toga. Danas smo hidžra i
ti i ja, i on i ona, i mi i vi, i oni i svi skupa. Mi smo živa
hidžra, hodajuća hidžra. Hidžrom odbacujemo loše, a gizdamo se
dobrim, mijenjamo sebe na dobro, svoju djecu… Posebno djecu
obradujmo darovima hidžretskim pa barem to i šećerka bila.
Muslimani u cijelom svijetu su radosni
u iščekivanju Nove godine, posebno Bošnjaci koji umiju
najmirisniju halvu pripremiti. Mislim, ne umiju to Bošnjaci, to
Bošnjaci najljepše od svih na svijetu mirišu i pojedu, ali
Bošnjakinje umiju najbolju halvu pripremiti, ispeći, jer halva se
peče, a ne kuha, preciznije prži. Sjećam se tenđere u kojoj sam
mijesio halvu. Bila je stara haman k’o i sav svijet, al’ ipak je
mirisala k’o da je jučer ispod čekiča izašla. A koliko je halve
isprženo u njoj, uhhh, to ni ona sama ne zna. Sjećam se brašna
koje je boju svoju mijenjalo dok se prži i šećera kako se s
brašnom grli i zejtina koji bi cvrčao. To je ambijent halve i oko
nje, to je životna priča, emanet, slatkiš, historija, država,
rodbina, miris, adet, hedija, veselje, radost, osmijeh… Sve je to
halva, a ponajmanje je kolač jer, halva nije kolač, halva je halva.
Halva se jede k’o halva i miriše k’o halva i prži se k’o
halva. Halva je halva.
Zato Bošnjakinjo, isprži halvu svoju danas, obraduj čojka svoga, namiriši halvinim mirisom kuću svoju, djeci svojoj zalogaje podijeli rukom svojom, svekrvu iznenadi svoju jednim sahanom halve, efendiju svoga počasti, konu svoju razveseli, mahalu namiriši i domovina nek’ miriše halvom tvojom jer, godina Nova 1434. po hidžri nam večeras dolazi. Zovimo je mirisom halve.
Zato Bošnjakinjo, isprži halvu svoju danas, obraduj čojka svoga, namiriši halvinim mirisom kuću svoju, djeci svojoj zalogaje podijeli rukom svojom, svekrvu iznenadi svoju jednim sahanom halve, efendiju svoga počasti, konu svoju razveseli, mahalu namiriši i domovina nek’ miriše halvom tvojom jer, godina Nova 1434. po hidžri nam večeras dolazi. Zovimo je mirisom halve.
Bosnjaci.net, piše Admir Muhić,
objavljeno 14.11.2012
(ljubušaci.com)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen