Sonntag, 2. Dezember 2018

Čudo od bika





Visina i težina spasila su od klaonice jednog bika iz Australije, a do kraja života ostaće na ranču.

Holštajn-frizijska rasa goveda je namijenjena samo za proizvodnju mlijeka, a nastala je u Sjedinjenim Državama selekcijom od istočno frizijske rase.

Zbog svoje veličine, jedan pripadnik ove vrste goveda je postao popularan na društvenim mrežama, a njegova težina ga je čak spasila i od klanice.
Čuveni bik po imenu Knickers, ima sedam godina i težak je više od 1.400 kilograma, a visok je nevjerovatnih 194 centimetra. Ali niko – čak ni sam vlasnik Knickersa u zapadnoj Australiji ne zna kako je postao tako veliki.
I dok je nemoguće dati dijagnozu bez pregleda same životinje, postoje dobre šanse da je krivac hormon rasta, rekao je Min Du, profesor biologije rasta na Državnom univerzitetu u Washingtonu. Kada su ga upitali za moguće razloge zbog kojih je Knickers postao apsolutno jedinstven, Du je rekao da to može biti bilo koji razlog, "ali najvjerovatnije se to desilo zbog neke vrste mutacije, ili nečega što se desilo u hormonu rasta, ili u receptorima ovog hormona", rekao je Du.
Pravi razlog veličine Kniuckersa će biti riješen tek kad se uradi test njegove krvi.
Ova veličina holštajn-frizijske rase svakako nije normalna. Svaki drugi pripadnik rase bi bio pola, do dvije trećine Knickersove visine. Ali po knjigama, ni sam Knickers nije najveće grlo. Ta čast pripada drugom pripadniku ove vrste po imenu Belino. Bio je visok 202 centimetra, imao istu težinu i živio je u Italiji.
Iznenađujuće ali istinito, dimenzije su Knickersa spasile od mesara. Prerađivači mesa su rekli vlasniku, Jeffu Pearsonu, da je ogroman za opremu klanice. Bio bi suviše težak za mašine, a njegovi rezovi bi bili preveliki. Tako da je van specifikacije, kažu mesari.

Nakon objavljivanja vijesti iz Australije, pojavila se vijest da postoji još jedan bik u Kanadi, koji nadmašuje Knickersa. Bik po imenu Dozer sa farme Kismet Creek, u provinciji Manitoba visko je 1,95 metara. Obojici bikova su njihove dimenzije spasile život.

Knickers će ostatak svog života provesti na ranču u zapadnoj Australiji, a Dozer na farmi u Kanadi.
(express)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen