Mittwoch, 5. Dezember 2018

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Onešćukova ulica




Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled prema zapadu, na Onešćukovu, nekad Crkvenu ulicu, iz 1920.tih i 2014. godine.
Ulica koja vodi od Šemovca, preko nekadašnje željezničke pruge, pored Katoličke crkve, pa sve do sastajanja sa nekadašnjom Podhumskom ulicom, a kasnije ulicom Muje Bjelavca, zvala se Crkvena ulica. To se može vidjeti sa detaljnih karta grada Mostara iz vremena Austrougarske. Tada je ulica od Šemovca do Starog mosta nosila ime Priječka čaršija, bolje rečeno Prička čaršija (ikavica). Nakon Drugog svjetskog rata, ulica od željezničke pruge do Starog mosta mijenja ime u Onešćukova ulica, po palim borcima iz NOB-e, Mirku i Sofiji Oneščuk. Tada je ulica, koja je išla dalje od željezničke pruge, pored Katoličke crkve, pa sve do Balinovca, nosila ime ulica Matije Gupca.
Za ovaj dio ulice, koji je prikazan na slici, vezana su veoma burni događaji, koji su ostali zapisani u starim zapisima o Mostaru, a tek uvidom u njih, možemo nakratko cijeniti i o vrsti i načinu života u našem gradu, u određenim periodima. Pa da vidimo šta ostade zapisano:
Doseljenik Mađar Gyula (Đula, Georg, Đuro) Krámer je 1895. godine dovršio gradnju zgrade na dva sprata u Crkvenoj ulici. To je zgrada u Onešćukovoj ulici, u kojoj je do pred rat 1992. godine bio Starački dom, a u prizemlju skladište obližnje štamparije. Nakon što je završio radove na gradnji, Kramer je u ovoj zgradi otvorio gostionicu i gradski hamam – kupatilo, ili Badhaus restaurant s pomalo čudnim nazivom „Hundert Zähne“ – „Stotinu zuba“. Bio je to neviđeni luksuz za ono doba, a uz takav luksuz i hamam obavezno idu i „dame za razonodu“, koje je zapošljavao u toj ustanovi. Za pretpostaviti je da se na staroj slici nalaze baš te dame, iz te ustanove.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen