Freitag, 7. Dezember 2018

Materijal za knjigu o Carini



Poslije četiri mjeseca traženja i prepiske najzad dobio prvi spisak vlasnika kuća mahale Carina, vrsta izgrađenih objekata, te broj stanara u svakoj kući, koji su austrougarske vlasti uradile 1883. godine. Jako interesantno za historiju Mostara.
Svu prepisku na njemačkom sa Državnim arhivom Austrije vodio dragi drug Smail Špago, pa mu se ovom prilikom najljepše zahvaljujem.
(Ahmet Kurt/facebook)


Izvod iz teksta objavljenog 4. augusta 2018.

Nastajanje gradskog područja Carina oko 1635. godine


Ahmet Kurt/facebook 4. august 2018.

Materijal za buduću, ako se bude živo, knjigu o mahali Carina u Mostaru. (Pritisni na kartu da se otvori veći format)

Mostar je, zahvaljujući funkcijama proizašlih iz vojnih i komunikacionih potreba Osmanskog carstva, svoj procvat doživio u XVI i prvoj polovini XVII stoljeća, tako da su i njegove mahale nastale u tom periodu. Kasnije je 30-tak mahala sraslo i oformilo deset mostarskih tradicionalnih kvartova (zbroj više mahala) koji se često i dalje zovu mahalama. Tako nastaje deset mostarskih naselja. Na lijevoj obali Neretve to su: Carina, Brankovac, Grad, Bjelušine i Luka, a na desnoj: Ričina, Cernica, Zahum, Prethum (danas Donja mahala) i Podhum.

Carina je nastala od četiri mahale: Mahala Mehmeda Ćehaje, Tere Jahje hodže, Memi hodžina mahala, Fatime kadun mahala i dijelom od pete, Ćose Jahja mahale...

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen