Donnerstag, 30. November 2017

U podnožju vulkana












Pepeo u vazduhu, pepeo na ulicama, hiljade turista ne mogu da se vrate sa ostrva Bali zbog izbijanja vulkana Gunung Agung („Divna planina“). Na ostrvu vlada vanredno stanje.
Nakon decenija mirovanja Gunung Agung se u septembru ove godine ponovo javio da još živi.
Od 25. novembra se očekuje kad će ponovo izbiti punom snagom. U zadnjih nekoliko dana izbijaju lava, dim i pepeo, koji dostižu i do 4 kilometra visine. U ponedeljak su indonezijske vlasti pozvale stanovnike u naseljima oko vulkana da se povuku iza sigurnosnog pojasa od 10 kilometara. Na ostrvu je od tada bilo zaglavljeno nekoliko hiljada turista, pošto je obustavljen avionski saobraćaj.
Sa velike udaljenosti , u predvečerje je vidljivo da u krateru vulkana već kuha lava. Izbijanje vulkana može se razdijjeliti u različite faze, a po procjeni stručnjaka njegova aktivnost može potrajati mjesecima.
Noću vulkan nudi jednu prijeteću kulisu. Vrlo jako izbijanje vulkana postaje sve vjerovatnije. Aktivnost vulkana je već dostigla kritičnu fazu, kažu u indonezijskim Centru za vulkanologiju, a vulkan je spreman na jednu veliku erupciju.
Najnovije vijesti sa Balija kazuju da je nakon dva i po dana aerodrom na Baliju ponovo otvoren, što će u narednim danima omogućiti njihov odlazak sa ostrva. Alarm zbog vulkana je i dalje na snazi.
Gunug Agung, ili Divna planina, kako se zove u lokalnom jeziku, posljednji put je bio aktivan 1963. i 1964 godine. Tada je život izgubilo oko 1.600 ljudi.
Ostrvska država Indonezija sa oko 250 miliona stanovnika leži na jednom vatrenom ringu. U ovom području različite ploče zemljine kore susreću se jedna sa drugom, često dolazi do zemljotresa i izbijanja vulkana. U Indoneziji u međuvremenu postoji oko 130 aktivnih vulkana.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen