Montag, 27. November 2017

Grad palih anđela


Jedva da se može i pretpostaviti da je Los Angelos prije nekih stotinu godina bio Ništa u pustinji.
To znači: Naravno da je bilo Los Angelosa, ali je bilo malo sunca, plaže i dosta koliba i ambara, jedan provincijski raj, koji je čakao da se probudi.
Nakon Prvog svjetskog rata, tadašnje selo se veoma brzo razvilo u metropolu, u „grad čuda“. Sve više ljudi je dolazilo kako bi ovdje pronašli svoju sreću. Zatim je došao Hollywood. Došao je veliki novac i narod u pokretu. A s njim i griješnici i jahači sreće. I onda, odjednom. pored grada svjetla i punog nade, stvorila se i njegova tamna strana sa svojim vlastitim pravilima, zakonima, i novim drogama, u kome su vladali gangsteri, prevaranti se pitali, šarlatani,  neuračunljivi propovjednici i ubice radili šta su htjeli. Korupcija je cvjetala.
Tako je Los Angelos vrlo brzo dobio sasvim drugačije, iskrivljeno lice, pun prostitutki, beskućnika, ludaka i lopova. Fotografije između 1920. i 1950. godina pokazuju ove drastične promjene.
Naravno, pojavili su se i elegantni barovi i prodavnice, koji su napravile neki „happy few“, koji su doprinijeli da se prostru crveni tepisi Hollywooda. Nastale su kockarnice, pojavila su se stjecišta narkomana i trgovine drogom i bordeli. Pojavia su se mjesta zločina u svojoj šokantnoj  brutalnosti. Često su profesionalni fotografi bili na licu mjesta prije i brže nego zaštitnici reda i zakona.
Ovih dana se pojavila i jedna kjiga džepnog izdanja sa obuhvatnim fotografskim materijalom iz arhive ovog vremena.
Slika uprilogu prikazuje policajca i posmatrače kako gledaju kroz rupe od metaka, na staklu izloga bara. Mjesto zločina iz 1953. godine.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen