Dienstag, 7. November 2017

Zvizdić i Novalić posjetili kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, zajedno sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja Sergejem Sergiom Šotrićem obišao je danas u Mostaru devastirani kompleks Partizanskog spomen groblja, saopšteno je iz Službe za informisanje VM BiH.
Tokom obilaska, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ovaj spomenik borbe protiv fašizma jedan od simbola grada na Neretvi, ali da je trenutno stanje u kome se groblje nalazi u potpunoj suprotnosti s onim zbog čega je i sagrađeno.
„Moram kazati da je zaista prvi utisak tuge i velikog razočaranje da se graditeljska cjelina i jedan od najznačajnih i najljepših ambijentalnih spomenika, ne samo na područu BiH, nego i bivše Jugoslavije nalazi u ovakvom stanju“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nakon posjete Partizanskom spomen obilježju u Mostaru.
Predsjedavajući Zvizdić je istakao da se radi o jednoj izvanrednoj građevinskoj cjelini, ambijentalnom i memorijalnom kompleksu, s istorijskom, simboličkom i estetskom vrijednošću, a koji je dizajnirao i osmislio Bogdan Bogdanović, velikan arhitekture i ubranizma na našim prostorima.
„Bogdanović, osim što je bio velikan graditeljstva, bio je jedan veliki čovjek koji je, kada je krenulo hegemonističko ludilo na području bivše Jugoslavije, zbog sukoba sa Miloševićem napustio Beograd i otišao živjeti u Beč“, kazao je Zvizdić.
Dakle riječ o jednom izuzetnom umjetničkom djelu, dodaje predsjedavajući Zvizdić – jednom od dvadeset ovakvih koji će svi zajedno biti tretirani kao nacionalni spomenici UNESCO-a. Naglasio je da će nastojati da državni nivo vlasti bude uključen u proces obnove spomenika.
„Ova graditeljska cjelina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH i nalazi se pod adminastrativnom zaštitom Federacije BiH, i očekujem da svi nivoi vlasti, Grad Mostar i FBiH, a ja ću svakako vidjeti da u to bude uključen i državni nivo u cilju zaštite, očuvanja i rehabilitacije ovog izuzetnog spomenika koji ima simboličku i historijsku vrijednost“, rekao je Zvidić.
On je podsjetio na istorijski, simbolički i kulturološki značaj spomenika.
“Ovdje leže mladi ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma i to nikad ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost, da ne bi neke buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije dvadesetak godina na našim područjima. Taj fašizam je ponovljen na prostoru BiH i ponovo su se Mostarci, Bosanci i Hercegovci, borili protiv fašizma. Moramo imati potpuno razumijevanje prema takvim istorijskim događajima, moramo jasno podcrtati da su u Bosanci i Hercegovci uvijek bili protiv fašizma i da to jeste habitus ovih prostora, i to mora kroz ove i spomenike iz prošlog rata biti sačuvano i zaštićeno, te na ispravan način biti postavljeno kao izvorište edukacije i saznanja iz prošlosti za budućnost budućih generacija Bosanaca i Hercegovaca“, rekao je Zvizdić.
„Zbog toga, hvala organizatorima koji su pozvali premijera Novalića i mene da danas posjetimo ovaj memorijalni kompleks. Odlazimo na neki način tužni zbog stanja u kome se spomenik nalazi, ali svakako ćemo se značajno posvetiti ovome pitanju, kako bi brzo krenuli startni radovi koji će označiti početak rehabilizacije ovoga spomenika na komw će buduće generacije naći izvor spoznaje da je fašizam zlo, da se protiv fašizma treba boriti uvijek kao što je to bilo prije 70 godina i kao što je to bilo prije 25 godina“, dodao je on. „Nikada se ne može pobijediti dobro. Bosna i Hercegovina a pogotovo Mostar uvijek su bili mjesto civilizacijskog razmišljanja, mjesto slobodarskoga duha i kao što je Bogdan Bogdanović rekao – da mu je ovo jedan od najtežih zadataka – jer raditi u Mostaru znači imati velike obzire prema gradu koji je jedna materijalna vrsta sedimenta običaja, tradicije, civilizacijskih vrijednosti i zbog toga svi elementi ovog spomenika nemaju nikakve ideološke elemente, oni su prije svega odraz autohtonosti ovog područja, ali i slobodarskog duga ovih ljudi“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Predsjedavajući Zvizdić je pozvao gradske vlasti Mostara da učestvuju u procesu obnove.
„Na neki način, Federacija će biti lider u tome procesu ali svi ćemo se pobrinuti da ovaj spomenik u narednom periodu vrati svoj prvobitni izgled, a ja posebno pozivam gradske vlasti Mostara  da učestvuju zajedno sa nama u budućim projektima koji će se realizovati“, zaključio je Zvizdić.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen