Samstag, 11. November 2017

Ode i Stampi: Legenda malog fudbala u Mostaru


U sjećanju...

(tekst koji slijedi objavljen je u knjizi Mostarski akvareli, autora Fazlije Hebibovića)
Turnir u malom fudbalu u Mostaru, koji se svake godine održava u Mostaru, redovno na stadionu Kantarevac, svaku veče okuplja oko 3.000 posjetilaca. Prodefilovalo je za ovih dvadesetak godina na sfalznom terenu Kantarevca mnogo poznatih zvijezda: Bajević, Marić, Vladić, braća Halilhodžić, braća Glavović, braća Hadžiabdić, braća Dugalić, Bakreni, Moša, Tončo, Žiga, Bajram, Saša Kolonja, Đeri Stupac, Pižon Petrović, Peruzović, Boljat, Rožić, Zemko, Damjanović…
Jedno je, međutim, ime neprestano prisutno posljednjih dvadeset godina. Bez njega se turnir ne može zamisliti, jer zbog njega gledaoci i dolaze.
To je Izet Mujić zvani Stampi, koga poznaju skoro svi naši fudbaleri i treneri. Fenoomen svoje vrste (ima ukočenu desnu nogu), Stampi bez fudbala jednostavno ne može.
Izet Mujić-Stampi ima 38 godina. Zaposlen je kao “liftboj” u hotelu “Ruža”. Prije je četiri godine radio kao garderober u hotelu “Bristol”. Tu je stekao dosta poznanstava s našim fudbalerima, koji su mu se kasnije redovno javljali razglednicama iz cijelog svijeta.
Koliko je Stampi poznat i popularan među fudbalerima, govori i slučaj Franje Kulje Vladića.
Debitujući protiv Engleza na čuvenom Vembliju, plavokosi Kulje postigao je gol za našu reprezentaciju. Kada mu je prišao Bajević da čestita gol, Vladić ga je upitao:
“Dule, šta misliš, gleda li me sada Stampi?!”
Stampi je do sada na Kantarevcu postigao preko 400 golova. Nekoliko puta osvajao je titule najboljeg strijelca. Dva puta je ekipa, u kojoj je on igrao, osvajala oprvo mjesto. U svakoj ekipi, on je kapiten. Stampi malo vremena provodi na terenu. A kad uđe, onda stane pred gol protivnika i očekuje centaršut. Tada se njegovo vitko tijelo izvije u vazduhu, a aplauzi prisutnih i skandiranje siguran su znak da je loptu zatvatio kako treba i da je skinuo “paučinu”.
“Prije se igrao mnogo ljepši fudbal nego sada, priča Stampi. – Bilo je i boljih igrača. Igrao sam s mnogim fudbalerima, ali najviše volim da igram u društvu Miroslava Ninija Raguža, Ahme Goste, Gare Kovačevića, Zuke, Peke, Lole Grgića, Gage Kordića i Kule. Oni znaju kako ‘dišem’ i kad mi nabace loptu, rijetko promašim gol”, kaže Stampi.
Fazlija Hebibović
(Iz knjige Mostarski akvareli, Politika Ekspres, 12.6.1980. godine)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen