Mittwoch, 22. November 2017

Muzeji: Svjetlost u pustinji







Na ostrvu Saadijat, u Perzijskom zalivu, proteklog vikenda, nakon deset godina izgradnje, otvoren je muzej „Louvre Abu Dhabi“, ili kako kažu, “Univerzalni muzej 21. vijeka”. Emirati su platili skoro milijardu eura za tridesetogodišnje korištenje imena Louvre, kao i za ekspertizu i fondaciju francuskih muzeja. Muzej Louvre u Parizu je inače otvoren 1793. godine.
Louvre Abu Dhabi sagrađen na ostrvu Saadijat, čini 55 bijelih zgrada, podignutih nad morem i  nadsvođenih kupolom prečnika 180 metara, a čini je 7.850 metalnih zvijezda, a kroz koje prodiru sunčeve zrake, koje autor, arhitekt Jean Nouvel naziva „svjetlosnom kišom“. Pri realizaciji bio je nadahnut arapskim nasadima palmi i tržnicama, a četvorougaone zgrade muzeja su međusobno povezane slično kao suk (arapska tržnica).
Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, platio je milijardu eura za francusku ekspertizu i korištenje imena „Louvre“. Osim iz Louvrea, eksponati će stizati iz Muzeja Orsay (impresionizam), Muzeja Rodin i Centra Georges Pompidou. Zahvaljujući tom projektu, u pustinji će se moći vidjeti djela Vincenta Van Gogha, kao i Leonarda Da Vincija.
Nije objavljeno koliki su bili troškovi izgradnje muzeja.
Već dugo vremena su muzeji i njihovi posjetioci postali univerzalna stvar, kako se to odavno i tvrdi.
U Tokiju se trenutno prikazuje van Gogh, u muzeju Melbourne se priča o istoriji Vikinga. Usput govoreći: Egipatska zbirka, koja stoji u originalnom Louvreu, opljačkana je u vrijeme Napoleona. Ništa manje nije apsurdno, da se u Berlin – Dahlemu trenutno sakuplja jedna od najbogatijih kolekcija južnih mora, ili, što će uskoro u Abu Dabiju visiti jedna slika Madone od Giovanni Belinija.
U svakom slučaju, pitanje provenijencije je razjašnjeno.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen