Sonntag, 19. November 2017

Partizansko: Slovenija – Mostar



Pismo Franka Pleška, predsednika odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) gradonačelniku grada Mostara

(prenešeno sa stranice facebook/Sladjana Marić)

Prenosim komentar Franka Pleska, na mome zidu u cijelosti:

Pise: FRANKO PLESKO

Juče sam poslao mail gradu Mostar -Opštini Mostar

Postovani Gradonačelnik grada Mostara
Javljam vam se, posto skoro svake godine posječivamo partizansko groblje u vašem gradu Mostar gde leže kostiju svih partizana iz svih republika Jugoslavije ali i kosti naši partizana iz Slovenije , koji su dali živote u raznim bitkama i bitki za oslobodjenje vašeg grada Mostar. Smatramo ,da je nedopustivo i sramno , da dozvolite huliganima i nekoj
marginalnoj grupi pod potajnim djelovanjem neoustaskih i aktualnih političkih vlast to,,i takvo stanje na jednom najljepših i največih spomenika NORa i antifašizma.To,da kada posječivamo vaš grad koji je preljep i biser na prostorima Jugoslavije, posječivamo i taj spomenik, ali posječivamo ga uz pratnju POLICIJE, jar smo imali več pretnje vaših gradjana i imamo strah ,fizičkog matretiranja i oštečenja naše imovine. !!!
Mislim ,da je krajne vreme, da grad uz pomoč same države Bosne i Hercegovine preuzme mjere zastite tog nekada bisera Jugoslavije , renovira-restaurira našu od svih tu kulturnu baštinu taj spomenik, postavi monitoring kamere i pohapsi tu bandu neoustasa i huligana i kazni ih največoj mjeri !
Vreme je, da se i vi ,vodstvo opštine otreznite i počnete razmisljati, da imate u gradu i taj spomenik, koji interesira pored vašeg prelepog grada i čuvenog kamenog mosta svetske turiste ..medju kojima je i puno turista iz Slovenije. Europa bazira na ANTIFAŠIZMU, Samo napomena : Muzej AVNOJa u Jajcu , koji je drugi najposječivani muzej u BiH u godini dana posjeti preko 14. hiljada posjetioca iz Slovenije.
U nadi za rješenje sramote vašeg grada :
Pozdrav iz Slovenije Franko Pleško predsednik odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) to je nekadašnji SUBNOR Slovenije
Ps; U prilozi vam šaljem fotografije spomenika -vašeg i spomenika u Sloveniji
tačnije spomenik posvečen 29, Hercegovačkoj diviziji (vašim Hercegovcima koji su poginuli na oslobodjenju april -maj 1945 na oslobodjenju Slovenije i Jugoslalvije )
Mislim da komentar nije potreban.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen