Dienstag, 28. November 2017

Kakav bijeli los iz Švedske!


Bijeli mužjak losa, po imenu Ferdinand, koji se u prethodnom periodu pobrinuo za dosta nevolja u Švedskoj, sad je spašen.
Lov na bijelog losa mužjaka splasnuo je zbog njegovog dobrog ponašanja. On se zadnjih dana ponaša pristojno, tako da policija u zapadnoj Švedskoj smatra da on više ne predstavlja opasnost.
Za Ferdinanda je sada važno samo da više ne privlači pažnju. Međutim, to nije ni malo lako za životinju, koja uživa nacionalnu pažnju. Ferdinand je potpuno bijel, od rogova do kopita.
Njegova boja ga čini lakim plijenom, sve dok ne padne snijeg, a istovremeno mu je neka vrsta životnog osiguranja. Mnogi lovci se suzdržavaju da pucaju na bijelog losa. Ovakvih losova u čitavoj Švedskoj ima svega između 50 i 100 komada. Oni žive najčešće u zapadnom području Värmland. Tako barem tvrde iz Saveza lovaca, kako je rečeno u jednom radio intervjuu
Ferdinand je danima jedna omiljena tema u medijima u Švedskoj. Među 200 do 300 hiljada losova, nalazi se i ovaj mali broj bijelih, koji nisu albinosi, nego svoju bijelu boju zahvaljuju nekoj mutaciji gena. Inače, važe kao rijetka pojava.
Prve slike Ferdinanda su se pojavile tokom ljeta. Vijeće male opštine Eda bilo je već u potrazi za njim, dok se konačno na internetu nije pojavio prvi snimak: Na jednom videu vidi se Fredinand kako lagano lebdi plivajući rijekom. Video je postao pravi hit na internetu. Nakon toga je češće bio primjećivan. Kada je stanovnica iz mjesta napisala da Ferdinand redovno dolazi u njen voćnjak, da jede jabuke i pase travu, nastala je prava navala znatiželjnika sa kamerama na njeno imanje. I tada se uvidjelo da stanovnike naselja više uzmnemiravaju amaterski fotografi nego jedan jedini los.
Dali su mu ime Ferdinand po poznatom losu iz Disneyevog crtanog filma.
Inače los već decenijema spada u obavezni božićni i novogodišnji program u Švedskoj, kao što je negdje drugo u tom periodu obavezan “Dinner for one” za novogodišnju noć.
Ferdinand je jednog dana bio učesnik u sudaru sa jednom ženom, koju je odgurnuo dok je šetala sa svojim psima. Žena je pala, ali nije bila teže povrijeđena. Inače, losovi znaju biti teški i do 600 kilograma i, bez obzira što se na prvi pogled čine bezazlenim, veoma su opasne životinje, i veoma često su na udaru zbog gluposti koje čine. Zabilježeno je da je jedan los kroz prozor uskočio u učionicu jedne škole, a učenici i učiteljica su se morali spašavati bijegom. Los je morao biti ubijen.
Drugi slučaj se desio kad je jedan los upao u zaleđeni bazen. Sve više losova ostaju da vise na ljuljačkama, ali i na drveću. Nije čudo što za to ima i naučnog objašnjenja o pijanim losovima. Za takvo njihovo stanje krivicu snosi veća količina pojedenog voća, koje u njihovom želucu fermentira i prelazi u alkohol.
Uglavnom, policija je u slučaju Ferdinanda, zbog opasnosti koju je u početku izazivao, dala dozvolu za njegov odstrel. A ujedno je i sezona lova na losove je bila u toku.
Onda su se javili javni protesti. Udruženje za zaštitu životinja iz Djurensa sakupilo je 51 hiljadu potpisa protiv takve odluke policije. Tražili su spas za Ferdinanda.
Moguće da je policija i zbog toga sada odustala. Zvanično njihovo obrazloženje glasi “Od 6. novembra, Ferdinand nije napravio ni jedan eksces, ne ponaše se više agresivno”. Zbog toga je ukinuta odluka o odstrijelu, kako je napisano na Internet stranici policije.
(izvor:dz)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen