Samstag, 25. November 2017

Teqball: Glavomet na stolu





Glavomet je nakada kod nas bio omiljena sportska disciplina u dvorištu. Postojale su razne varijante: S gola na gol, samo glavnom, preko štrika za veš, ili po pravilima, kako se dogovorimo.
Izgleda da nekadašnja zabava iz naših dvorišta sada osvaja svijet. A kako pišu svjetski mediji, kod mnogih top fudbalskih klubova ovaj sto posebnog izgleda čini se da ima jednu važnu ulogu. Kažu: fudbalske zvijezdede se kunu u njega?
Sve je počelo, a gdje bi drugo, nego u Brazilu. Da jedna takva ideja krene iz naših dvorišta, postalo je skoro nezamislivo, a po svoj prilici i nemoguće.
Kad je riječ o Brazilu, nije ni čudo da njihovi igrači iz reprezentacije, raspoređeni po najboljim i najbogatijim klubovima na svijetu, ne nose kopačke, kad god to mogu. Jer, kako kažu, osjećaj za loptu se jedino može dobiti kad se igra bosom nogom. Ostalo im je to sa pijeska Copacabane.
To se naročito može pokazati kod nove igre koja nosi naziv Teqball:
Pravila ove igre: Svaki igrač, od dvojice, koliko broji jedna ekipa, ima pravo dotaknuti loptu samo tri puta uzastopno, glavom, ili nogom, a onda je mora prebaciti na drugi stranu stola. Ukoliko protivnici ne uspiju loptu prihvatiti i vratiti nazad, gube poen, kao kod odbojke. Isto se računa, ako prebačena lopta ne padne na površinu stola.
Prije dvije godine pronađeni Teqball je postao veoma omiljen kod profi fudbalera, tako da ga danas koristi više top timova, kako bi se trenirala koordinacija, reakcija i osjećaj za loptu.
Sto košta oko 2.400 eura, savijen je prema zemlji, kako bi lopta sa njega odskakala što više. A što je za klubove veoma važno, na čoškovima je zaobljen, kako se zvijezde tokom vatrenog meča ne bi povrijedile.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen