Montag, 27. November 2017

Spriječiti vandalizme koji su šamar cijelom Mostaru i BiH








Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH u Mostaru, ponovo diže svoj glas osude vandalskog nasrtaja i prijetnji kojima su u prošli petak bili izloženi građani i pripadnici UABNOR-a, kada su pokušali da – uoči Dana državnosti BiH, polože cvijeće i poklone se sjenima antifašista sahranjenih u kompleksu spomen obilježja. Sa gnušanjem osuđujemo istog dana ponovljene, ničim izazvane, grube prijetnje i napade kojima su u kompleksu spomenika bili izloženi studenti građevinskih nauka iz Srbije, Hrvatske i BiH, okupljenih u multietničkoj grupi pod okriljem međunarodnog studentskog istraživačkog projekta na Građevinskom fakultetu mostarskog Sveučilišta, navodi se u dopisu Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomena groblja u Mostaru, koga je potpisao predsjednik Sergej Šotrić, i koji je upućen predsjedavajućem VM BiH dr. Denisu Zvizdiću, premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću, predsjedniku FBiH Marinku Čavari, podpredsjednicima FBiH Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, ministru Federalnog MUP-a Aljoši Čampari, predsjedniku Vlade HNK-a dr. Nevenku Hercegu, ministru MUP-a HNK-a Slađanu Bevandi i gradonačellniku Mostara Ljubi Bešliću.
„Nema nikakve sumnje da provokacije i nasrtaji grupica neodgovornih pojedinaca, na žalost – mlađe populacije, izvorište imaju sa istih onih adresa koje godinama inspiriraju i čine sve kako bi se uništili i pobrisali tragovi naše kolektivne momorije, sjećanja i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva naš Grad kao i savremena Evropa, baštineći – baš kao i Bosna i Hercegovina, opšteprihvaćene tekovine i vrednote antifašizma, čovjekoljublja i vjekovne multietničke sadržine života na koju su naš Grad i cijela naša zemlja s razlogom ponosni.
Posve je bjelodano da su ataci ovakve vrste uslijedili nakon što je uspješno započeta ozbiljna i sveobuhvatna aktivnost radi rekonstrukcije i revitalizacije spomeničkog kompleksa, kao i njegove trajne zaštite, kao ponovnog blistavog sadržaja ukupne kulturne i turističke ponude hercegovačkog središta. Na tom zadatku su proteklih dana zajedno i vrijedno radili zaposleni iz komunalnih poreduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i brojne druge organizacije i pojedinci koji – kao prijatelji projekta, na različite načine doprinose ovom cilju, potaknuti nedavnom posjetom i odlučnom inicijativom i obećanjem premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, da će ovom nacionalnom spomeniku BiH biti ponovo vraćen stari sjaj i privlačnost.
Povodom najnovijih vandalskih nasrtaja, kojima je cilj ne samo da se zaplaše posjetioci spomenika i odvrate od okupljanja na ovom mjestu, nego i da se učini još veća šteta sadržajima u okviru spomeničkog kompleksa – razbijanjem kamenih cvjetova sa imenima poginulih antifašista i rodoljuba, te ispisivanjem grafita sa uvredljivim sadržajima, pozivamo sve nadležne organe u Gradu Mostaru, Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, Federaciji i državi BiH, da odlučno i bez oklijevanja, preduzmu sve potrebne mjere kako bi se vandalizam zaustavio, sankcionisao i preventivnim mjerama i radnjama ubuduće spriječio.
Naš apel da se učini sve kako bi se trajno zaštitio najvrijedniji nacionalni spomenik države BiH u Mostaru, posebno se odnosi na gradske strukture vlasti Mostara i HNK, policiju i sigurnosne službe.
Ovo je dobra prilika da i njih i sve građane Mostara podsjetimo da se nedavna – od svih građana pozdravljena kandidatuta Grada Mostara za prijestonicu evropskog centra kulture (2025. godine), duboko kosi sa ovakvim i sličnim necivilizacijskim događajima i slučajevima, koji su u potpunoj suprotnosti sa smislom i ciljevima takve plemenite i dobrodošle inicijative.
Kakvu poruku, u ime svih nas – dobrodušnih građana Mostara, kojima na srcu jeste interes i pripadnost društvu i porodici ujedinjenih naroda Evrope i svijeta, šaljemo toj istoj Evropi i svijetu, vijestima i slikama nasilničkih prijetnji Mostarcima i njihovim gostima, te vandalskim nasrtajima na naše mostarske i ujedno evropske vrijednosti i svetinje?
Odgovor na ovo pitanje možemo i moramo iznjedriti zajedno samo ako se sa ovim nemilim događajima, ali i prijetnjama da bi se mogli ponoviti, suočimo bez oklijevanja, iskreno i odlučno.
Nemamo nikakvu sumnju da ovakav pristup i zahtjev dijelimo sa ogromnom većinom naših sugrađana, koji žude za mirom i sigurnošću. Ovo nije samo dug prema svjetlim žrtvama jedne generacije mladosti Mostara, nije u pitanju samo poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli u borbi protiv fašizma i rasizma, nego je – prije svega, naš zajednički dug, naša obaveza i naša nada da je upravo odbranom ovih vrijednosti danas moguće graditi mir, društvo i državu u kojoj ćemo se, u mirnom i tolerantnom okruženju, moći posvetiti izazovima zajedničke, prosperitetne budućnosti“, stoji na kraju dopisa.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen