Dienstag, 14. November 2017

Skakač svjetske klase poginuo u Himalajima






Valery Rozov (52) do sada je postavljao brojne rekorde u Base Jumpingu. Prethodne nedelje, skok koji je izveo na planini Ama Dablan (6813 m) u Himalajima, za njega je bio tragičan. Tom prilikom je bio u lovu na jedan novi rekord. Nesretni Rus je udario u stijenu, tako da spasa nije bilo.
Lokalni mediji su objavili tragičnu vijest, a očevici su, takođe, potvrdili da je Rozov udario u stijenu nakon base skoka.
Rozov je bio rekorder u base skokovima, a među njegovim dostignućima je skok iz 2016. godine sa visine od 7.700 metara na planini Cho Oyu. Prije smrti je učestvovao u projektu “Seven Summits”, gdje mu je bio cilj zabilježiti rekordne skokove na svakom od sedam kontinenata. Ranije je skočio s Kilimandžara u Africi, Huascarana u Južnoj Americi, Elbrusa u Evropi, Ulvetanne na Antarktiku i Cho Oyua u Aziji.
Prije osam godina je skočio padobranom u krater jednog vulkana, a godinu dana kasnije skočio je sa Matterhorna. Nakon toga, njegovi rekordi su bili sve ekstremniji. Prije četiri godine je skočio prvi put sa vrha preko 7 hiljada metara. Bio je to skok sa Changste (7220 m) u Himalajima, a prošle godine je ponovio podvig sa 500 metara višeg Cho Oyu, takođe u Himalajima.
Base skakači u specijalnim odijelima dostižu brzinu do 200 km/h, a uprkos tome što imaju dosta kontrole, izloženi su neočekivanim udarima vjetra. Za sad nema naznaka da je tako nešto bilo uzrok nesreće.
(izvor:welt)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen