Sonntag, 12. November 2017

Ibišević se oprostio od reprezentacije BiH


Ibišević se oprostio od reprezenzacije BiH

Ostaće upamćen po golu Litvaniji u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te golu Argentini na SP u Brazilu.
Vedad Ibišević odlučio se na opraštanje od reprezentacije nakon što se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.
"Odlučio sam da ako se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Rusiji da ću se oprostiti od reprezentativnog dresa. U ovom periodu od zadnje utakmice do danas puno sam razmišljao i donio odluku da se povučem", rekao je Vedad i nastavio:
"Drago mi je što sam nosio deset godina dres reprezentacije. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, ali je bilo puno više lijepih. Mislim da sam u godinama kojima je to najbolje rješenje. Bit ću najveći navijač ove reprezentacije i želim puno sreće Bosni i Hercegovini."
Plavooki bombarder je dao 26 golova u 74 nastupa za nacionalni tim Bosne i Hercegovine.


(Emir Katana/oslobodjenje 11112017)



Oproštaj velemajstora

S oproštajem naše nogometne reprezentacije od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo odlazi i jedan od najvećih "Zmajeva" koji je proteklih godina igrao za našu izabranu vrstu - Vedad Ibišević! Nogometaša i kapitena Herte pamtit ćemo po velikom doprinosu koji je dao za proteklih deset godina u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine..

Za A selekciju debitirao je 24. marta 2007. godine na kvalifikacionoj utakmici za Euro 2008 protiv reprezentacije Norveške. Na prvi gol nismo dugo čekali - postigao ga je protiv reprezentacije Grčke u Atini (2:3). Zabijao je u svom desetogodišnjem angažmanu u A timu, Vedator, kako ga je prozvao naš kolega Marjan Mijajlović, golove mnogim evropskim reprezentacijama, ali će ostati jedni Bosanac, a možda i igrač u regionu, koji je uspio zatresti mrežu i Brazila i Argentine. Brazilcima je postigao gol u februaru 2012. godine u prijateljskom meču u Sent Galenu. Tada smo izgubili od "Karioka" sa 1:2, a istim rezultatom smo poraženi i na debiju na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine, kada je reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji došla do učešća na Svjetskom prvenstvu u nogometu..

A, upravo to učešće na Mundijalu omogućio nam je Ibišević. Vjerujem da nema navijača Bosne i Hercegovine koji ne pamti 15. oktobra 2013. i posljednju utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.Igrali smo protiv Litvanije u Kaunasu. Dugo smo plelili mrežu ispred gola Litvanaca, tražio se taj gol za prolaz na Mundijal i stigao je u 68. minuti, a pobjedu je donio upravo Ibišević. Iako u ovim kvalifikacijama nije briljirao, Ibišević je vrijedan respekta i poštovanja. "BH Fanatikosima" i svim navijačima donio je bezbroj radosti, pomagao je mnogima, uvijek bio i nama novinarima na raspolaganju, jer je jedan od rijetkih reprezentativaca, koji se nije libio javiti na naše pozive, ali i mnogih humanitarnih organizacija.Naravno, ostat će, osim po golovima, ostat će upamćen kada je 2015. godine organizirao iftar za sve učesnike Marša mira u želji da da bilo kakav doprinos u komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Znamo da i u 33. godini može dati još mnogo Zmajevima, ali Vedo je donio odluku, poslije koje teško da ima povratka. Večeras će se oprostiti. Na žalost ne kako bismo svi željeli golovima koji bi nas odveli na Mundijal u Rusiju, ali i pored toga zaslužio je veliki respekt. Vedo, hvala ti!.

(izvor:sport.avaz/10102017)


(izvor:kicker.de)


Ibišević u klubu 100!

Ibišević ušao među velikane Bundeslige: Stigao do 100. gola u Bundesligi

S dva gola protiv ekipe Mainza Ibišević je stigao do brojke od 100. golova u Bundesligi, te je postao tek šesti stranac koji je postigao 100 i više pogodaka u elitnom razredu njemačkog fudbala. Ispred njega su ostala zaista velika imena svjetskog fudbala. Nedodriljiv je na vrhu Claudo Pizarro sa 190 pogodaka, zatim slijedi legendarni napadač Bayerna i Stuttgarta Giovane Elber sa 133 gola, te Robert Lewandowski sa 128. Uskoro bi Ibišević mogao preteći još dvije bundesligaške legende. Radi se o nekadašnjem napadaču Werdera i Schalkea Ailtonu, te legendi Borussije iz Dortmunda Stephaneu Chapuisatu, koji su postigli po 106 pogodaka.
Sretno!

(sportsport/28112016)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen