Dienstag, 14. November 2017

Digitalna detoksikacija


Digitalna detoksikacija, "Digital detox", je pokret koji podrazumijeva svjesniju upotrebu pametnog telefona i drugih uređaja povezanih na Internet. Tokom digitalne detoksikacije razvijena je jedna uspješna industrija u SAD. Digitalna detoksacija ustvari predstavlja kvalitetniji način života.

Dovoljno je poduzeti male korake i usvojiti ne pretjerano 'revolucionarne' nove navike koje će pojedinca učiniti zadovoljnim i sretnim te dokazano pozitivno utjecati na njegovo mentalno zdravlje, tvrde znanstvenici s londonskog University Collegea. Dobra je vijest to što je najčešće riječ o izmjenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u vaš svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osjećati puno bolje, smatraju londonski znanstvenici. Predlažu jednostavne i lako primjenjive korake koji će pojedincu pomoći da poboljša svoje mentalno zdravlje. Osim kvalitetnog sna, prehrane i fizičke aktivnosti, na njihovu popisu našli su se i pametni telefoni, tableti i prijenosna računala. Oni pretjerano stimuliraju rad mozga, a i mozak treba odmor. Ako ga stalno naprežete neprestanim korištenjem spomenutih elektroničkih uređaja, narušavate svoje mentalno zdravlje.
Jedanput sedmično uzmite mini digitalnu detoksikaciju, čak i na pola dana ili samo na nekoliko sati. Također, ističu znanstvenici, iako nas većina vjeruje da su fotografije važne jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science kažu drukčije. Ako ipak želite 'ovjekovječiti' slasan obrok ili lijep pogled (za Instagram, podrazumijeva se), usredotočite se na glavni motiv, nastojeći da pritom ne pravite i selfie. Vježbanje, pravovoremeno izvršavanje obveza i zdrave veze također su nabrojani kao bitni faktori u poboljšanju mentalnog zdravlja.

(zdr/bljesak)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen