Freitag, 1. Dezember 2017

Rijetki pronalazak: Pronađena podmornica potopljena u Prvom svjetskom ratu




Njemačka podmornica UB-11 iz Prvog svjetskog rata pronađena je “netaknuta s tijelima 23 ljudi” nedaleko od belgijske obale, objavile su u četvrtak belgijske vlasti.
Guverner Zapadne Flandrije Carl Decaluwe izjavio je, za Associated Press, da je došlo do “jedinstvenog otkrića na dnu Sjevernog mora”: “Zaista je nevjerovatno da smo pronašli nešto ovakvo. Sprijeda se vidi šteta od udara, ali podmornica je ostala zatvorena i u njoj se nalaze 23 tijela”.
Pronađena podmornica duga je 27 i široka šest metara. Snimvi objavljeni na internetu prikazuju netaknutu podmornicu prekrivenu slojevima morske trave i školjki.
Decaluwe je rekao da su je pronašli istraživači i odbio je govoriti o detaljima lokacije dok ne bude zaštićena po propisima. O pronalasku je obavijestio njemačku ambasadu.
Oko 18 njemačkih podmornica bilo je stacionirano u Brugesu između 1915. i 1918. godine. Trinaest ih je uništeno, a ovo je jedanaesta koja je. pronađena u belgijskim vodama.
Otkriće je objavio u Belgiji stručnjak Tomas Termote, koji je rekao da je ta podmornica do sada bila nepoznata belgijskim medijima. Međutim, to je već jedanaesti put da je brod njemačke ratne mornarice iz razdoblja 1914-1918. godine pronađen u vodama Belgije, koja je bila područje intenzivnih borbi Njemačke u ratu protiv saveznika. Nikada ni jedan vojni brod takve veličine, dug 27 metara, nije pronađen tako dobro očuvan, rekao je Termote, stručnjak za olupine podmornica.
Podmornica je pronađna blizu Ostendea na sjeveru Belgije, a tačno mjesto se krije od evenutalnih znatiželjnika.
Jedna mala mesingana pločica, manja od 10 centimetara, mogla bi njemačkim familijama dati saznanja o pogibiji njihovih predaka u Prvom svjetskom ratu. Na pločici stoji „UB-29“. Na osnovu toga se mogla identifikovati njemačka podmornica.
„Ovo je rijedak pronalazak, pogotovo, ovako blizu obale“, izjavili su podmorski arheolozi.
Podmornica „U-29“ je prijavljena kao nestala 27. novembra 1916. godine, znači skoro prije 101 godinu. Olupina je ležala u dubini od samo 30 metara. U međuvremenu je potpuno obrasla i ispunjena pijeskom.
Kako se kaže u prvim informacijama, podmornica bi trebala ostati na tom mjestu, kao podvodni morski grob, jer bi njeno vađenje bilo teško tehnički izvodivo, a po jednoj staroj pomorskoj tradiciji i običaju, posada ostaje tamo gdje i jeste, kako se njihov pokoj ne bi uznemiravao, a zona oko potpoljene podmornice će biti označena kao zaštićena zona.
Stara lista posade ove podmornice iz Pomorske arhive u Cauxhavenu u Njemačkoj dokumentuje imena 22 člana posade na poslijenjoj plovidbi, a ne 23, kako se pretpostavljalo i kako je već izjavljeno.
Nakon identifikacije podmornice, sada bi trebalo biti razjašnjen i identitet žrtava, a njihovi potomcim će biti o tome informisani, uz nadu da će sve familije biti pronađene, kako kažu iz njemačke ambasade u Belgiji.
Pomorsko odmaralište Ostende je od 1914. do 1918. godine bilo poprište teških pomorskih borbi. Flota njemačkog carstva je od Flandrije vodila borbu protiv britanskih brodova upravo ovakvim podornicama. Protivnik njemačkim brodovima i podmornicama su bila mine pred belgijskom obalom. Jedna takva, težine od oko 1.000 kilograma bila je sudbinska za identifikovanu podmornicu.
Olupina je, inače, bila pronađena u junu ove godine, a vlasti su izdale dozvolu za njeno istraživanje u septembru. Rezultati su tek sada predočeni u javnosti.
(izvor:web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen