Freitag, 17. November 2017

Upozorenje o mogućem aktiviranju vulkana





Vulkan na planini Mount Teide, na ostrvu Tenerife, mogao bi uskoro da postane aktivan, otkrivaju naučnici, nakon istraživanja posljednjih dešavanja na ovom ostrvu. Do izbijanja vulkana, sa mega erupcijom, moglo bi doći nakon pojave velikih klizišta na ovoj planini.
Velika uznemirenost i strah među stanovništvom na ostrvu Tenerife javili su se nakon što je serija zemljotresa pogodila ovu popularnu turističku destinaciju tokom prethodnog mjeseca.
Najveće ostrvo u Kanarima je tom prilikom pogodila seizmička serija od 22 zemljotresa na Mount Teide. Najnovija istraživanja su pokazala da bi se preostala magma starih vulkana na ovom ostrvu mogla sjediniti i napraviti jedan super vulkan.
Ogromna klizišta izazvana vulkanskim eksplozijama guraju ognjenu magmu kroz pukotine u zemaljinoj kori kako bi formirali novi vulkan, većeg ili barem jednakog intenziteta sa prethodnim.
Inače, Mount Teide je formiran od tri klizišta na ostrvu. Sličnih klizišta na Kanarskim ostrvima je bilo više od 20, a stvarani su tokom prethodnih vijekova, što je dovelo do pomjeranja ogromne mase zemljišta. Mount Teide je sa njegovih 3.718 metara visine najveći planinski vrh Španije.
Stručnjaci iz Vulkanološkog Instituta Kanarskih Ostrva (Involcan) pokušali su da smire zabrinute mještane putem društvenih mreža, tvrdeći da je serija zadnjih seizmičkih potresa slična serijama koje su se već javljale na ovom ostrvu, te da se ovakvi događaji odražavaju na hidrogermalni sistem. Naglasili su da je to uobičajeno kod aktivnih vulkana, ali isto tako da 90 posto sličnih pojava nestane na isti način kako su se i pojavile
Nemački istraživački centar Geoscience (GFZ), koji proučava efekte klizišta na vulkanskim ostrvima, svoje potpune nalaze će objaviti u naučnom časopisu Nature Communications tokom ovog mjeseca. Oni su već napisali kako se ovaj fenomen dešava na brojnim arhipelazima širom svijeta, uključujući tu i ostrva Fogo na Zelenortskim otocima i Antile na Karibima.
Na ostrvu je formiran štab za praćenje stanja, a mještani i dalje strahuju od erupcije pošto je ostrvo tokom dvije sedmice bilo pogođeno sa ukupno 400 mini potresa.
A uz sve to, povećava se i zabrinutost, šta će donijeti naredni period.
(izvor: express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen