Mittwoch, 15. November 2017

Klimatska istraživanja: Brodom oko Antarktika









Naučnici iz čitavog svijeta, na jednom ruskom brodu, oplovili su oko Antarktika, kako bi proveli istraživanja u vezi sa promjenama klime. U istraživanju je učestvovalo 159 istraživača, misija je trajala 89 dana, i pri tome su prešli 33.565 kilometara. Izvršena su mjerenja vazduha, vode i leda sa do sada nejvećom preziznošću, što bi trebalo dovesti do saznanja kako južni kontinent može pomoći da se savladaju klimatske promjene.
Letjeli su helikopterom, koji pripada istraživačkom brodu. Pošto brodu nije uspio pristup Bouvent ostrvu u južnom Atlantiku, istraživači su se o situaciji na ostrvu informisali iz vazduha.
Nekada su foke sa ostrva Južna Georgija bjesomučno izlovljavane, a danas spadaju u zaštićenu vrstu. One u vodi u blizini ostrva pronalaze dovoljno hrane, prije svega male rakove i ribe.
Na ledenjak su istraživači krenuli helikopterom, kako bi uzeli uzorke za istraživanje. Pri tome su bušenjem uzimali uzorke, koji u dubini ledenjaka sakrivaju informacije o klimi u proteklim epohama.
Južna Georgija je britansko prekomorsko područje. Zaliv Grytviken je do šezdesetih godina prošlog vijeka služio kao baza lovaca na kitove.
Glaciolozi su naučnici koji se bave istraživanjem ledenjaka. U zalivu St. Andrews uzeli su uzorke leda, koga su odmah istražili, u laboratoriji smještenoj na brodu.
Prilikom istraživanja je utvrđeno da u vodi postoji dovoljno biomase koja veže ugljen dioksid, ubicu klime. U vodama oko Antarktika nalazi se dosta hranljivih materija, kao što su bodljikavi morski krastavci, ali i mnogo organizama sa krečnjačkim oklopom, koji efikasno skladište ugljen dioksid.
Kako se pretpostavlja, ovdje se nalazi najveća kolonija kraljevskih pingvina na svijetu. Ove društvene ptice love u grupama. U vodama Južne Georgije pojedu i do 20 kilograma hrane, samo kod jednog odlaska u lov.
Naučnici su se na brod, po imenu „Akademik Trjoschnikow“, ukrcali u Kapstadtu, oplovili Južni pol za 89 dana i vratili se nazad na Rt Dobre nade u Južnoj Africi.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen