Sonntag, 23. November 2014

„Zera zaborava“: Knjiga na čekanju



(Braco, Tibor, Smail)


Autori priloga o starom Mostaru Tibor Vrančić, Smail Špago i Ismail Braco Čampara već odavno su pripremili za štampu novu knjigu pod nazivom „Zera zaborava“. Kako kažu, čekaju na izdavača.

Knjiga sadrži niz do sada nepoznatih i neobjavljivanih detalja (tekstova i fotografija) o starom Mostaru, koje su iskopali iz starih knjiga, zaboravljenih autora, putopisaca koji su pisali o Mostaru prije stotinu i više godina, koji su dolazili u pohode našem gradu divili mu se i ostajali zadivljeni i zaljubljeni u njega.

Pored tekstova, knjiga će biti ilustrovana nizom starih i novih fotografija Mostara.

„Jedan od najvećih izazova s kojim se svako od nas suočava stalna je borba između sjećanja i zaborava. Kao i sve životne pojave, tako i ove dvije izražene u nama u prevelikoj mjeri, ne čine nimalo dobrog. Previše sjećanja opterećuje dušu, ne vidimo nikakvu svijetlu budućnost, ne nalazimo radosti u sadašnjem trenutku, živimo u prošlosti koja je, pak, neponovljiva i nikada se više ne vraća. Isto tako, potpuni zaborav prošlih iskustava, ljudi i događaja, ne daje nam nikakva oslonca za budućnost, bez njega nemamo onaj sjetni i radosni doživljaj otplovljavanja u naše mlade dane, ne susrećemo se s dragim likovima iz prošlosti… Poželjan je život uz lagano doziranu kombinaciju ova dva osjećaja. Sitno zrnce sjete, mrvica prisjećanja na prošle dane, svima bi trebala razgaliti dušu. Prema tome, preporučujemo da se bez opterećenja prisjećate svoje prošlosti ma kakva ona bila, svojih lijepih i loših dana, dragih i nedragih likova, nikad ih se ne odričite, ali nastojite da vam oni nisu dominantni u životu – da vam nisu osnovna preokupacija. Stoga, zakoračite u budućnost uz pregršt sjećanja.

Zato smo u ovoj knjizi pokušali slikama i kratkim crticama otrgnuti od zaborava neke manje poznate događaje. koji su se dogodili u našem gradu, zanimljivosti, čudne ljude, ljude koji su dali pečat gradu, a nisu bili toliko eksponirani u javnosti, posjete slavnih i manje slavnih ljudi, kutke grada koji su možda bili skriveni od pogleda. Premda nedovoljno poznati. i oni su dio mozaika od koga je istorija ovoga grada sazdana. Sve njih je naš Mostar preturio preko glave, a za njih možda nismo nikad čuli. Pa, evo prilike da bar zeru zaborava spasimo od potpunog potonuća u mrak, dokažimo da nije istinita ona stara da vrijeme nosi zaborav.

Tekstove smo prikupljali iz mnogih izvora, izvlačili iz njih srž, dorađivali ih i preuređivali. Uz tekstove se nalaze i slike dijelova Mostara, prije ili s početka 20. vijeka, uz koje su slike istih tih dijelova grada, slikane s potpuno iste pozicije danas. Shema – nekad i sad. Neko će primijetiti da je ovo isti koncept kao prethodna knjiga „Mostar – krhotine prošlosti“. Već viđeno. Možda su koncept i ideja slični – ali materijal je različit, i ne bismo voljeli da se stekne utisak da je ovo drugi dio Krhotina, jer nam nije namjera da se ovdje nastavimo na prethodno djelo. Ako vas ne uspijemo u to uvjeriti – nećemo zamjeriti“, rekli su nam autori knjige.

Stoga se autori iskreno i nadaju da će im se javiti neki zainteresovani izdavač.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen