(heisse Maronen, Köln)
Pitomi kesten je izuzetno hranljiv, sadrži vrlo vrijedne
minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro
sve grupe vitamina B
Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teško
su probavljivi, ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljikohidrata, bjelančevina,
šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti
za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili
kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva, a divlji kesten kao
hrana za stoku.
Pitomi kesten je izuzetno hranljiv, sadrži vrlo vrijedne
minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro
sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u
prehrani na razne načine - kuhani, pečeni, kao pire, sušeni
za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.
Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 posto
tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja
krvarenja jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi
probleme s dišnim sistemom, čist organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod
dijareje itd.
Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi,
ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti,
te se koriste najčešće u liječenju problema s venama i reumom. Divlji kesten
ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i
vena, te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod
kožnih oboljenja.
(avaz)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen