Dienstag, 18. November 2014

Safet Sušić više nije selektor - statistika 2010-2014.


Izvršni odbor FS BiH je 17.11.2014. goine, poslije višečasovne rasprave iza zatvorenih vrata, smijenio Safeta Sušića sa mjesta selektora reprezentacije BiH.

Ova, mora se reći, očekivana odluka, došla je poslije sinoćnje sramotne igre i visokog poraza protiv Izraela, čime su šanse naše reprezentacije za plasman na EURO skoro svedene na minimum.

Prije donošenja odluke, Sušić je članovima IO dao svoje viđenje situacije, smatrajući da i dalje treba ostati selektor, a nakon toga je napustio sjednicu.

Članovi IO FS BIH bili su drukčijeg mišljenja, pa su donijeli odluku o njegovoij smjeni.

Sušić, koji je na mjesto selektora došao 2009. godine, zamijenivši Miroslava-Ćiru Blaževića, „Zmajeve“ je vodio na 49 utakmice, zabilježivši 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

 
Safet Sušić:     50  23  9  18   83:60

(wikipedia)

(ovo ispod crte bilo je viška za Safeta)
(wikipedia)



 

Safet Sušić je 2000. godine, povodom proslavljanja 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka.

Na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održanoj 29. decembra 2009. godine Sušić je jednoglasno imenovao za novog selektora bosanskohercegovačke reprezentacije.

Nakon pobjede Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se održalo 2014. godine u Brazilu, Safet Sušić je postao prvi selektor koji je nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje.

 
(spagos)

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen