Freitag, 21. November 2014

Carslen vs. Anand: Meč za svjetskog prvaka u šahu, meč dvije filozofije

Magnus Carlsen, Norvežanin (23), svjetski je prvak u šahu od 2013. godine.. On je najmlađi šahista na vrhu svjetske rang liste, a ujedno i šesnaesti klasični prvak svijeta.




Trenutno, sa 2.872 boda, najbolje je rangirani šahista svih vremena. Carlsen je ujedno i prvi svjetski prvak u šahu, koji, osim prihoda sa šahovskih turnira, zarađuje kao foto model, reklamirajući poznate svjetske modne marke. Za kratko vrijeme postao je milioner, a čak 70 posto njegovih godišnjig prihoda potiču iz ove djelatnosti. Od kako je Carlsen postao svjetski prvak, Norveška je poludila za šahom.

Izazivač, Viswanathan Anand je Indijac, star 44 godine. Prvi je igrač iz Azije, koji je postao svjetski prvak. „Vishy, tigar iz Madagaskara“, kako ga navijači zovu, u šahu je brz i tačan kao kompjuter, i najbrži je šahovski igrač današnjice. Anand je bio svjetski prvak od 2007. do 2013., a prije toga od 2000. do 2002. godine.

Magnus Carlsen je svjetski prvak postao prošle godine, pobjedom baš nad Anandom.

Aktuelni meč za prvaka svijeta u šahu po svim karakteristikama nije samo borba dva briljantna igrača šaha, nego je borba dvije filozofije.

U šahu je uvijek bilo mislilaca, stratega, a šah je uvijek bio igra velikih duela. Ova dvojica velikih majstora pokazuju da je šah i veliki sport. Na poseban način, šah pokazuje maksimum sportskog razmišljanja. Čovjek protiv čovjeka, pamet protiv pameti.

Meč za ovogodišnjeg svjetskog prvaka je počeo 7. novembra, u Sotchiju, u Rusiji, a igra se 12 partija, po planu i vremenskim pravilima, do 28. novembra. Svaki treći dan meča predviđena je pauza. Prvi takmičar koji dođe do 6,5 poena, postaje svjetski je prvak za ovu godinu. Ukoliko nakon 12 partija bude neriješeno, igra se šahovsko doigravanje po posebno propisanim pravilima, dok se ne dođe do pobjednika. Fond nagrada za ovaj meč 1,5 miliona dolara.

Nakon devet partija rezultat je 5:4 za Carlsena. Deseta partija igra se u petak.

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen