Sinonimi: šipak,
šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika.
Lat: rosa canina
U
narodnoj medicini šipurike se upotrebljavaju za liječenje gastritisa (upala
želuca), dijareje (proljeva), a prije svega, da bi se spriječila avitaminoza
(nedostatak vitamina). Kao i većina drugih ljekovitih biljaka, ima diuretičko
dejstvo, odnosno podstiče metabolizam i razmjenu materi ja u organizmu
učestalim mokrenjem. Da bi se pripremio čaj od šipurika, osušeni plod može da
se zdrobi ili cijeli prelije vrelom, ključalom vodom. Svjež plod, koji sadrži
obilje vitamina C, specifičnog je mirisa i ukusa. Osim čaja, od šipurika se
pravi i džem, kao zdrava poslastica za zimu.
Od
plodova šipurika može se praviti i ljekovito vino, koje je također odlično za
zdravlje, tačnije puno je vitamina. Ipak, najširu primjenu ima industrijski čaj
u vrećicama, koji je, prije svega, osvježavajući i blagotvorno djeluje na rad
srca i bubrega. Može da se pije u većim količinama bez štetnih posljedica.
Jedna
kašika usitnjenog i osušenog ploda šipurike nalazi se 60 mg vitamina C, što je
dvostruko više nego u istoj količini narandže. Ta količina vitamina C
zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen