Montag, 17. November 2014

Nove tehnologije: Prva solarna bicklistička staza





 
 

U Holandiji je predstavljena prva solarna biciklističku stazu na svijetu, jedan revolucionarni projekat pod nazivom SolaRoad, koji bi ,po riječima ljudi koji stoje iza projekta, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na cijeloj putnoj mreži u zemlji. Probna solarna staza je dužine 70 metara, a nalazi se nedaleko od Amsterdama.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanesen zaštitni sloj, koji odbija kišu i prljavštinu sa površine, što osigurava maksimalnu izloženost sunčevoj svjetlosti. Uz to, na podlozi se nalazi dodatni sloj koji osigurava bolje trenje guma bicikla, čime se povećava sigurnost biciklista..

Projekat će koštati tri miliona eura, uključujući troškove istraživanja i razvoja, kako navode u SolaRoadu, odbijajući odgovor na pitanje, kolika bi bila cijena izgradnje po kilometru. Testna faza ovog projekta trajaće tri godine, a investitori se nadaju da će pojeftinjenje izgradnje solarnih ploča u bliskoj budućnosti dovesti do rasprostranjenije primjene ove ideje. Svaki kvadratni metar panela proizvodi između 50 i 70 kWh energije godišnje.

Holandija ima 17 miliona stanovnika, 18 miliona bicikla i više od 35 hiljada kilometara biciklističkih staza. Do 2020. Godine, holandske vlasti planiraju da utrostruče udio obnovljivih energija u električnoj potrošnji, a do 2050. godine, da postanu energetski nezavisni, rečeno je prilikom puštanja u rad ove staze, kojom dnevno prođe i do dvije hiljade biciklista.

Investitori se nadaju da će pojeftinjenje izgradnje ovakvih solarnih ploča dovesti do rasprostranjenije primjene ove ideje. Nova tehnologija bi u bliskoj budućnosti trebala omogućiti punjenje električnih bicikala i automobila na cijeloj putnoj mreži u zemlji, odnosno izgradnju isplativih solarnih puteva, obzirom na sve veći broj električnih bicikla i automobila u saobraćaju.
(izvor:solaroad)

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen