Da se ukratko podsjetimo na koji način i od čega se spravlja
ašura: u ašuru se može staviti od sedam do sedamdeset i sedam prehrambenih
artikala. Poželjno je da broj bude neparan. Navest ćemo neke od namirnica koje
možete staviti u ovo ukusno jelo.
Žitarice i neka sjemena povrća: kukuruz, ječam, zob,
pšenica, soja, leća, grah, riža, leblebija. Ove namirnice treba kuhati svaku
zasebno i nakon ispiranja dodavati zbiru artikala u glavnoj posudi. Voće:
limun, jagode, maline, kupine, ribizle, smokve, breskve, kajsije, šljive,
grožđe, jabuke, kruške, dunje, banane, ananas, bostan, karpuza, borovnice,
narandže… Svježe izrezano voće prokuhati u jakoj agdi i sastaviti u većoj
posudi, može se staviti i ukuhano konzervirano i voće iz zamrzivača.. Povrće:
slatka tikva, mrkva, krompir… isjeckati na kockice, skuhati sa malo šećera i
sastaviti bez vode u kojoj se kuhalo. Začini: karanfilić, cimet u kori, nana,
lovorov list… Sjemenke: orah, lješnik, badem, kikiriki, oluštene pečene
sjemenke tikve i suncokreta, pistacije… Sve se može kuhati sa dosta šećera, što
će biti i sirup – voda od ašure. Suho voće: smokve, grožđice, šljive, kajsije,
hurme, murve (dudovi), kruške, oskuruše… Šećer, med, mrvica soli, malo slatka
ili soka od ruže.
Sve sjediniti u veliku posudu, zaliti šerbetom u kojem su se
kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od
običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati. Po želji se još može ubaciti
susam, kima i ćurekota. Ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti. Preporučeno
je da žitarice i ostale namirnice koje se teže kuhaju skuhati dan ranije i
pohraniti u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše
kuha i da se sve zajedno prokuha.
Za trud oko spravljanja ašure i njegovog dijeljenja imat
ćemo Allahovu nagradu, posebno u bereketu.
(merjem.com)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen