Donnerstag, 6. November 2014

Aktuelnno - Sok od šipka


Šipak - Voće koje liječi izvana i iznutra

 


Nar, šipak ili mogranj, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.
Mnoge studije potvrdile su da se radi o najljekovitijem voću na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav

Šipak je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama šipka sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C
Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u šipkuu, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.
Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja šipka.
Uz korist za srce i krvne žile, sastojci šipka inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.


Dokazano je da čaša soka od šipka dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt šipka djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.


Koristi soka od nara:

 

smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka

štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti

jača imunitet

čuva zdravlje zuba

uništava e.coli i stafilokoke

usporava starenje

čuva zdravlje srca i krvnih žila

poboljšava erektilnu funkciju

podiže kvalitetu spermija

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen