Donnerstag, 13. November 2014

Ne gledaj dole - Lukas, Nik i Šahin pehlivan

Stari most, gravura iz Otomanskog peroda
                      




 
Kad god u novinama nađem izvještaj o ovim ludim i hrabrim momcima, koji po užetu gaze sa jednog na drugi kraj, na velikoj visini, između bilo koje dvije tačke, rizikujući vlastiti život, na zadovoljstvo, uzbuđenje i užas posmatrača, sjetim se Šahina pehlivana, koji je prije 312 godina odnekle izbio u Mostar, zategao uže između Tare i Halebinke, i prehodao iznad Mosta i Neretve. Tada ne bješe ni kamera, ni googla, ni discoverija, ali ipak ostade zapisano. A nagrada mu je sigurno bila samo obrok tople hrane, i usto, možda konak u nekom od tadašnjih mostarskih hanova.

           

Hod po užetu iznad Viktorijinih slapova

Dvadesetšestogodišnji njemački student Lukas Irmler i 34. godišnji Austrijanac, novinar Rajnhard Klajndl, prešli su slavne Viktorijine slapove i to hodajući po 100 metara dugom zategnutom užetu. Kako bi dobio dozvolu za svoj poduhvat, dvojac je prethodno nekoliko mjeseci pregovarao s vlastima afričkih država Zimbabvea i Zambije, na čijoj se granici nalaze veličanstveni slapovi. Za avanturu su se pripremali dvije godine.
„Voda vam prska u lice. Ne samo da je zastrašujuće, već vam odvlači i pažnju. Morate imati jasan vidokrug, te biti fokusirani na cilj“, rekao Irmler za Sky News.

 

 

Šest i pol minuta čistog užasa ili podvig za pamćenje?

Američki akrobat zavezanih je očiju i bez zaštitne mreže prehodao žicu preko rijeke Chicago u podvigu koji je oduševio promatrače. 35-godišnji Nik Wallenda uspio zavezanih očiju prehodati žicu iznad rijeke Chicago. Wallenda je ovaj podvig napravio bez siguronosne mreže.  Njegov hod po žici prenio je Discovery Chanel, ali sa sekundama odmaka, za slučaj da Wallenda padne.  Trebalo mu je šest i pol minuta da prehoda žicu s tornja Marina City do vrha nebodera s druge strane rijeke. Oduševio je promatrače, koji su se okupili u velikom broju.  Wallenda se bavi akrobacijom i nazivaju ga "kraljem žice". Devet puta je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Pehlivan Šahin na užetu preko Starog mosta

U Mostar je hiljadu osamdesete godine po hidžri, ili negdje oko 1702. godine po novom kalendaru, dolazio neki pehlivan po imenu Šahin. Njegovo ime Šahin na turskom znači soko. Između kula Starog mosta razapeo je konop i po njemu prehodao sa kule na kulu. Sve ovo je zapisano u pjesmama mostarskog pjesnika Husein efendije Čatrnje, koji se koristio pseudonimom Husami ili Hulki.

(iz teksta OVJEKOVJEČENI KAMENI LUK, autor Nusret Omerika, časopis Most, Broj 108-109 (19-20 - nova serija), Godina XXIV novembar-studeni/decembar-prosinac 1998.)

 (spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen