Sonntag, 4. Mai 2014

Prije 34 godine

Umro je Josip Broz Tito

Na današnji dan, prije 34 godine, tačno u 15,05 sati, u Kliničkom centru u Ljubljani, u 88. godini umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ.


Dan poslije smrti, specijalnim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslijepodnevnim satima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. U auli Skupštine Jugoslavije, državni funkcionari i građani u mimohodima odavali počast jednom od najvećih ljudi 20. vijeka. Mimohodi su bili organizirani po radnim organizacijama i svi zaposleni su bili U redu za ulazak u Skupštinu se čekalo i po 15 sati.



U Kući cvijeća, na Dedinju, 8. maja, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, i 700 000 ljudi, sahranjen je Josip Broz Tito. Bila je to najveća sahrana savremenog doba, veća i od sahrane Kenedija i Čerčila. Na posljednjem ispraćaju bila su 4 kralja, 5 prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara.



U doba Titove vladavine putovalo se bez viza, pasoš SFRJ bio je jedan od najcjenjenijih u svijetu, radovali smo se trinaestoj plati, regresu, bili smo drugovi i drugarice... Nije bilo narodnih kuhinja, nisu se preturali kontejneri da se preživi. Imali smo besplatno školovanje i zdravstvenu zaštitu, redovno su uplaćivani doprinos za zdravstveno i penziono osiguranje, penzije su bile svakog prvog u mjesecu.

R. K.
(Novasloboda.ba)


 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen