Mittwoch, 28. Mai 2014

Greška prilikom vještačke oplodnje

Sudbine

Greška prilikom vještačke oplodnje

Horor kod budućih roditelja, u jednoj familiji u Italiji, koji su godinama čekali na prinovu u familiji. Prilikom postupka vještačke oplodnje, na jednoj klinici u Rimu, previdom je ženi unesen embrion jednog drugog para! Sada buduća majka nosi tuđe dvojke, a „pravi“ roditelji žele svoju djecu nazad! Drama.
 
Prema pisanju italijanskog dnevnog lista „La Stampa“, slučaj se desio 4. decembra prošle godine, kada su se četiri para istovremeno našli na klinici za vještačku oplodnju, kako bi obavili oplodnju „in vitro” (latinski: u čašu). Ostavili su ženske jajne ćelije i muške spermije, a nakon dva dana izvršeno je unošenje novonastalog embrija u matericu majke. Tri žene su nakon obavljenog postupka ostale u drugom stanju, a kod četvrte je trudnoća izostala.
Bračni par Franceska i Paolo, imena nisu prava, a posuđena su iz Dateovog Pakla, već u poodmaklim godinama, bili su presretni kad je na pregledu konstatovano da buduća majka nosi dvojke, dječaka i djevojčicu. Ali, samo nakratko?
Roditeljima, starijim od 35 godina, preporučeno je, iz mjera predostrožnosti, da obave prenatalnu dijagnostiku, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje fetusa, i na vrijeme preduzelo sve što treba za normalnu trudnoću i porod.



Pri tome je utvrđeno, prema genetskim istraživanjima, da djeca, koju majka nosi, nisu ni u kakvom srodstvu sa njom??? Telefonski poziv sa klinike, kada su im saopštili rezultat, bio je šok za roditelje. U prvom trenutku su čak pomišljali i na abortus, ali su tu opciju odmah odbacili, jer ko to ima pravo da odlučuje o životu nevinih bića. Odlučili su se za život. Klinika je testirala i druge parove, koji su bili istog dana na klinici. Kod bioloških roditelja ovih blizanaca, trudnoća nije uspjela. Da li je toj ženi usađena jajna ćelija od Franceske, i da li je zamjena bila samo jednostrana, sada se ne može utvrditi. Uzorci uzeti 4. decembra, u laboratoriju bili su signirani samo ručno, sa prezimenom majke. Klinika je, inače, poznata po tome da već desetak godina ne može dobiti Evropski certikikat za kvalitet.
Greška je bračnim parovima okrenula život naopačke. Franceska strahuje da će joj djecu, koja rastu ispod njenog srca, neko oduzeti nakon poroda, jer to zahtijevajuz biološki roditelji.
„To su naši geni. Mi želimo našu djecu nazad?”, kažu oni.
Kome pripadaju djeca? Ovo pitanje je u Italiji već došlo do usijanja.
Paolo, muž od Franceske sa pravom tvrdi: „Moja žena nije reproduktivna mašina. Djeca su naša”.
Oni još imaju malo sažaljenja prema pravim roditeljima.
„Mi ovdje namamo nikakve krivice. Djeca se u stomaku majke razvijaju uz našu ljubav. Nakon sedam mjeseci, između majke i djece već se razvila jedna vrlo bliska veza. A to je mnogo više nego genetika”, tvrde oni.
Jedan italijanski zakon iz 1939. godina podržava ih. Djeca pripadaju onome ko ih je donio na svijet. Ali, tada još nije bilo vještačke oplodnje. Možda će nakon ovog slučaja, sud sada odlučiti drugačije. Francesko i Paolo strahuju da više nikada neće moći biti sretni.
Na slici je Franceska, koja nije željela da joj se snimi lice.
Termin prirodnog poroda je početkom septembra.
(izvor:BamS)

Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen