Mittwoch, 7. Mai 2014

Kameni reljefi iz Mostara konačno spašeni



Antički bogovi iz Mostara konačno spašeni

Starinar, 1974.

Spletom nesretnih okolnosti, prije 20 godina u park Alekse Šantića u Mostaru donesen je kameni reljef koji se prethodno nalazio u dvorištu bivšeg sjedišta Muzeja Hercegovine u Starom Gradu. Ne može se precizno datirati no jasno je da pripada vremenu rimske antike te se slobodno može smatrati jednim od najstarijih spomenika koje Mostar posjeduje. Na reljefu su, prema arheologu Veljku Paškvalinu, prikazana božanska braća Kastor i Poluks, koje je Zeus, dirnut tako jakom bratskom ljubavlju koje je vidio među njima pretvorio u zvijezde. Reljef originalno nije iz Mostara već potječe iz Dračeva kod Čapljine odakle je šezdesetih godina 20. vijeka prebačen u Muzej Hercegovine.
Nakon što je grupa mladih arheologa okupljena u, još uvijek, neformalno udruženje Arheon, ravnatelju muzeja Hercegovine Asimu Krhanu i direktoru Agencije Stari grad Miralemu Fajiću ukazala na važnost ovog spomenika i moguću štetu koja bi se dogodila reljefu ukoliko bi isti i dalje ostao izložen u parku, obje institucije su hitno reagirale i organizirale akciju u kojoj se reljef prebacio u sadašnje sjedište Muzeja Hercegovine- rodnu kuću Džemala Bijedića.

Reljef u dvorištu muzeja, 2014. godina


Iako reljef još uvijek nije adekvatno prezentiran, nadamo se da će Muzej Hercegovine u skorijoj budućnosti uraditi nešto i po tom pitanju te ga smjestiti u arheološku zbirku koja nakon rata, na žalost, još uvijek nije postavljena.Ova akcija odličan je primjer kako građanske inicijative nisu uzalud već one uz određene napore i suradnju sa državnim institucijama i te kako mogu mnogo da pridonesu pozitivnim promjenama, kako u kulturi tako i u drugim segmentima društva. Pišu: Marko Barišić & Damir Ugljen

(sa stranice: arheon.org)


Kastor i Polideuk (grč. Κάστωρ, Kástôr; Πολυδεύκης, Polydeúkês) u grčkoj mitologiji blizanci su, Ledini sinovi te Helenina i Klitemnestrina braća. Poznati su i kao Dioskuri (Διόσκουροι, Dióskouroi).

Kastorovo grčko ime znači "dabar", a Polideukovo "vrlo drag". Njihovo zajedničko ime Dioskuri u prijevodu sa starogrčkog označava božje (Zeusove) sinove.

Zovu se Dioskuri da bi se označilo da su Zeusovi sinovi. Ima više legenda o njihovu porijeklu, uključujući i porijeklo njihovih sestara, a najpoznatija je ona po kojoj se Zeus prerušio u labuda i zaveo Ledu, koja je zatim snijela dva jaja iz kojih su se izlegla njih dvojica. Druga inačica mita donosi da im je Ledin smrtni muž Tindar bio otac.

(sa stranice:wikipedia)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen