Dienstag, 6. Mai 2014

Neobični sportovi i rekordi

Hodanje po konopcu iznad vode

Prošlog ljeta Mich Kemeter, 25. godišnji Austrijanac, hodao je iznad vode prekrasnog Zelenog jezera (Grüner See) u Austriji, preko razapetog konopca dugog 222 metra. 
 
Konopac od sintetičkih vlakana bio je debljine 25 milimetara. Za ovu razdaljinu trebalo mu je 19 minuta, a time je postavio svjetski rekord. U periodu od 20 dana Kemeter je imao 35 neuspješnih pokušaja, jer ga je ometao vjetar. U jednom pokušaju, zbog vjetra je izgubio ravnotežu i samo 6 metara prije kraja konopca pao u vodu temperature 7 stepeni.


„Nikad se nisam nadao da će hodanje po konopcu postati dio mog života. Samo sam bio u potrazi za nečinim novim“, kaže ovaj planinar i BASE skakač.
Sličan sport je hodanje po zategnutoj sajli. Kemeter je po tome i postao poznat kada je 2011. godine preko razapete sajle prešao razmak između dvije stijene na Yosemite Valleyu, u SAD, na visini od 1.000 metara. Prelazak preko Zelenog jezera u Austriji imao je za njega posebno značenje, jer je ovim prelazom obilježio borbu njegovog djeda za očuvanje netaknute prirode oko ovog jezera. Borba je trajala više od 10 godina i na kraju bila uspješna. To je bila velika motivacija za unuka.



Kemeter ubuduće planira svake godine povećavati dužinu konopca za još 10 metara, a time i visinu iznad vode. A to znači, za narednih 20 godina, još 200 metara, i puno veću visinu iznad vode.
Uprkos mnogo neuspjelih pokušaja, Kemeter kaže kako se kod savlađivanja raspona ponašao u skladu sa Zen filozofijom. Hodanje preko razapetog konopca je poput života.



Nije bitno što padneš, pa čak ako se to desi i nadomak cilja, važno je odmah se dignuti i napraviti naredni korak.
Interesantno.
(izvor:mensjournal)
Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen