Freitag, 30. Mai 2014

Original originala

Optičke varke

Original originala

 

Original može biti samo jedan. Osim u nekom slučaju. Širom svijeta ljudi pronalaze nove vrste zabave, kopirajući scene iz svjetski poznatih fotografija, ili ličnosti, prave nove originalne fotografije na osnovu starih originala, pri čemu je bilo važnije biti originalan, nego napraviti stopostotnu repliku.
 


 
Prilično zabavno, ali, u svakom slučaju, ovakve fotografije neće izazvati nikakvu ljutnju, niti povredu autorskih prava, niti bilo kakve prijetnje sudskim tužbama, kako to ponekad znaju zapjenjeni autori priprijetiti u današnjem sve beskrupuloznijem svijetu interneta, poznatom po sistemu „copy-paste”.
Njemački časopis Bild organizovao je čak nagradni konkurs, za najbolju fotokopiju. Javio se veliki broj zainteresovanih, sa vrlo originalnim idejama, a poseban žiri je izabrao najuspješnije.
Između ostalih, tu su se našli Pablo Picasso i njegov doručak sa croissantsom, zatim isplaženi jezik Alberta Einstaeina, pa čuvena scena iz zlatnog doba boksa, u vrijeme kad je svijet imao samo jednog šampiona teške kategorije. „Letim kao leptir, ubadam kao osa”, ostao je u sjećanju natpis ispod čuvene fotografije Muhamed Alija.
Naravno, mlađa raja bavi se junacima iz novog doba, pa se tu našla i fotografija sa supermenom. Emocije u fudbalu, naziv je fotografije Jürgen Kloppa, trenera Borussie iz Dortmunda, u čuvenoj sceni ljutnje na pomoćnog sudiju, zbog koje je dvije utakmice morao odsjediti na tribinama.
I na kraju, The Beatles, i njihova čuvena slika sa pješačkog prelaza na Abbey Roadu. Naravno, polovina čuvenih liverpulskih buba nije više na ovom svijetu, a za novi original, trebalo je nadoći i na originalnu ideju. Yeah!








(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen