Dienstag, 13. Mai 2014

Helena Costa

Francuski drugoligaš angažovao ženu za trenera

Novost iz francuskog profi fudbala: Na klupi drugoligaša Clermont-Foota po prvi put u istoriji sjediće jedna žena, portugalka Helena Costa, koja već ima nadimak, Mourinho u suknji.
 
Kako se čini, fudbalska dešavanja u Francuskoj će jedna žena ubuduće učiniti malo živahnijim i uzbudljivijim. Portugalka Helena Costa (36), preuzela je kormilo jednog profi tima i treniraće jednu mušku ekipu. Momci iz francuskog drugoligaša Clermont-Foota od slijedeće sezone već imaju novu šeficu. Takvo nešto do sada još nije zabilježeno (skoro nikad) u profi fudbalu. Doduše, prije 15 godina, zabilježeno je da je jedna žena vodila talijanskog trećeligaša AS Viterbese Calcio. Ali, ona je napustila tu dužnost već nakon dva kola, jer je pritisak javnosti bio prevelik.
Helena Costa, potiče iz malog portugalskog grada Alhandra, angažovana je od predsjednika kluba Claude Michya.
Klub i najvijači su u euforiji: „Ova nominacija vodi klub u novu eru“.



Klub je ove sezone zauzeo četrnaesto mjesto u drugoj ligi, a ima ambicije da se u što skorije vrijeme, po prvi put u istoriji, nađe u Prvoj francuskoj ligi.
Costa je u zadnje vrijeme trenirala ženske reprezentacije Katara i Irana, a u „muškom“ fudbalu radila je prije toga kao skaut za Celtic Glasgow, a još prije toga, trenirala je omladince Benfice iz Lisabona.
Igrači kluba i navijači, oduševljeni su novom šeficom. To će biti prvo i jedinstveno iskustvo da jedan muški klub trenira žena. Svi računaju da to donosi nešto dobro, a prije svega novu energiju i u klubu i oko kluba.
Helena je ubijeđena da ovaj angažman neće ostati samo na nivou neke PR akcije, te da će naredne godine oči sportske svjetske javnosti biti uprte ka Francuskoj drugoj ligi, a ona će svojim znanjem i energijom pokazati kako jedna žena ima još dosta toga reći i u muškom fudbalu. Sama se nada da će se u svijetu uskoro naći još žena na trenerskim klupama muških profi ekipa. Sama kaže da će muškarce naučiti kako se igra fudbal.

Živi bili, pa vidjeli!
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen