Montag, 5. Mai 2014

Iz istorije Mundijala (5) - U četvrtom uzastopnom jurišu - četvrti

 (preneseno sa portala Nova Sloboda, serijal: SP u fudbalu,, autor Dragan Miladinović)

SP u fudbalu (5)

U četvrtom uzastopnom jurišu - četvrti 

 

 

Čile je bio domaćin Svjetskog prvenstva 1962. godine. I Jugosloveni su za najvažniji fudbalski miting pakovali kofere, i to četvrti put uzastopno. 
Jer, uspješno su zaokružili kvalifikacioni ciklus. On je započet u Beogradu protiv Poljske- 2:1 (1:0), pogocima Kaloperovića i Kostića. Njihov revanš duel bio je u Hožuvu, okončan simetričnim rezultatom- 1:1 (1:1), strijelac Galić. Potom je u Beogradu preskočena Republika Južna Koreja- 5:1 (1:0), golgeteri Šekularac dva, Z.Čebinac, Radaković i Galić. I u Seulu „plavi“ su bili sigurni- 3:1, mrežu su pogodili Galić 2 i Jerković.
U tim bitkama u YU dresu bili su Milutin Šoškić, Vladimir Durković, Fahrudin Jusufi, Tomislav Kaloperović, Branko Zebec, Željko Perušić, Todor Veselinović, Milan Galić, Željko Matuš, Bora Kostić, Tomislav Knez, Vlatko Marković, Velibor Vasović, Andrija Anković, Muhamed Mujić, Petar Radaković, Žarko Nikolić, Zvezdan Čebinac, Asim Ferhatović, Dražen Jerković i Zvonko Bego.
A da Mujić nije imao nezgodu...

I,eto, Jugosloveni četvrti put uzastopno jurišaju na borilištima Svjetskog šampionata u fudbalu. Ovog puta u Južnoj Americi, u Čileu. Na startu, u Ariki 31. maja, nemaju sreće. Tim SSSR-a je slavio sa 2:0 (1:0)! A tada je „plave“, kao kapiten, predvodio Mostarac Muhamed Mujić. Popularni Hamić je, na žalost, tada doživio nezgodu. U duelu s njim, prefinjenim tehničarom, povrijeđen je jedan sovjetski igrač. I opterećen tim nesrećnim događajem više nije imao snage, ni volje da više izlazi na borilišta te planetarne loptačke smotre! Takav je naš „Rođeni“!
Međutim, Jugosloveni se bude. I na koljena obaraju ambiciozne i nadmene Urugvajce, Skoblar, Galić i Jerković tresu njihovu mrežu za 3:1! Slijedeća žrtva bila je još jedna južnoamerička selekcija, ovog puta Kolumbija- 5:0 (2:0), strijelci Galić 2, Jerković 2 i Melić. Zatim je pokoren i branilac titule, tim SR Njemačke- 1:0. Presudio je pogodak Radakovića.
Zahuktali „plavi“ su onda zaustavljeni, Čehoslovaci su slavili sa 3:1, odluka je pala u drugom poluvremenu, jer je prvo završeno bez pogodaka. Obraz je spasio Jerković. I, na kraju, bitka za konačan redosljed, Čile je stigao do treće pozicije pošto je pobijedio s tijesnih 1:0. A, možemo samo nagađati: da li bi se Jugosloveni bolje plasirali da ih je predvodio kapiten Muhamed Mujić? Šta bi bilo da je bilo, ovako su četvrti. Recimo i imena onih što su tamo zastrupali boje svoje zemlje: Milutin Šoškić, Vladimir Durković, Fahrudin Jusufi, Željko Matuš, Vlatko Marković,Vladica Popović, Muhamed Mujić, Dragoslav Šekularac, Dražen Jerković, Milan Galić, Josip Skoblar, Petar Radaković,Vojislav Melić, Andrija Anković, Vladimir Kovačević, Vasilije Šijaković, Slavko Svinjarević. Selektorsku komisiju sačinjavali su Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin.
Brazilci su odbranili naslov najboljih na svijetu, jer su u finalu nadigrali Čehoslovake sa 3:1. Domaćini Čileance su se,eto, morali da zadovolje trećim mjestom.
U predvečerje tog šampionata, prostrujala je tužna vijest. Iznenada je umro predsjednik njegovog Organizacionog odbora i FS Čilea Karlos Dubon.
„Gordi Albion“ najzad šampion
„Plavi“ nisu prošli kroz kvalifikacionu kapiju za Svjetsko prvenstvo u postojbini fudbala., Engleskoj 1966. godine Za to su, da tako kažemo, krivi Norvežani. Oni su prvo kao domaćini slavili sa 3:0, dok su u Beogradu uspjeli da podijele plijen - 1:1.
„Gordi Albion“ je, najzad ostvario svoj dugo sanjani san. Engleska je novi svjetski prvak. Istina, u finalu je, i to nakon produžetaka, slomila otpor SR Njemačke- 4:2. I tako se trofej našao u rukama ovih momaka: Benks, Koen, Vilson, Stajls, Dž.Ćarlton, Mur, Bol, Harst, R.Čarlton, Hant, Piters.
Treći je bio Portugal, koji je pobijedio SSSR-a sa 2:1.

Dragan Miladinović
(prijeratni urednik mostarske Slobode)
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen