Freitag, 15. November 2013

Zagrijavanje za Brazil

Zemlja između ritma sambe i fudbalske groznice
U utorak uveče saznaće se i posljednje četiri reprezentacije iz Evrope, koje će putovati na završni turnir Mundijala u Brazilu, idućeg ljeta.
 
 
Početkom decembra biće određene grupe, znaće se raspored utakmica, biće poznato mjesto u kome će u vrijeme turnira boraviti naši Zmajevi. Putnici za Brazil moći će tada rezervisati svoje avionske karte i mjesto boravka. Iako je do početka Mundijala preostalo tačno sedam mjeseci, fudbalska groznica se od Brazila lagano širi širom svijeta.
Brazil je za mnoge velika nepoznanica. Na pominjanje Brazila, mnogima prvo na um pada kafa, pa samba, pa fudbal, pa vruće plaže Rija.
Međutim, Brazil je mnogo više od toga.


Doduše, zvuci sambe čuju se iz svakog bara na plažama i miješaju sa šumovima talasa, po kojima na daskama surfaju preplanuli momci. U isto vrijeme, neki drugi momci očaravaju svojim fudbalskim vještinama na plažama, a pored njih, na pijesku, izležavaju se ljepotice u bikinijima. Copacabana, sa svojih 3,2 kilometra dužine, najpoznatija je plaža na svijetu. Čeznutljivi cilj za svakog poštovaoca sunca.
Brazil je po veličini peta zemlja na svijetu. Puna je čuda i iznenađenja. Prašuma Amazon, domovina jaguara, puma i preko 1.500 vrsta raznih ptica, pokriva polovinu ove zemlje. U Panantalu, najvećem vlažnom području na zemaljskoj kugli, tumaraju kajmani i skaču majmuni. U mnogobrojnim nacionalnim parkovima pažnju privlače vodopadi, kanjoni i pećine. A na obali Atlantika kao niska bisera, jedna na drugu, nižu se plaže. I pored velikog prostranstva ove zemlje, čak 85 procenata, od 195 miliona stanovnika Brazila, živi u gradovima, a priroda je sveprisutna čak i u 6 milionskom Rio de Janeiru. U sred ovog grada gospodari prašuma nacionalnog parka Tijuca. Sam grad raspolaže sa preko 1000 parkirališta. Najljepši pogled na Rio pruža se sa 709 metara visoko stijene Corcovado sa poznatom statuom Christa. Vrijedni pomena su između stalih, Arcos Lapa, gdje se odvija noćni život u Riju, čuvena moquea bahiana, brazilsko nacionalno jelo, favele na brijegovima svih brazilskih gradova, koje u zadnje vrijeme dobijaju vezu žičarom, kako bi se stanovnicima olakšao odlazak na posao. Čuven je doček Nove godine na plažama Brazila, a samo na Copacabani okupi se i po nekoliko milona slavljenika. Odmah iza južne granice ovog grada počinje Costa Verde, zelena obala, koja važi za rivijeru Brazila. Prašuma se pruža skoro do same obale smaragdno zelenog mora. Na ovoj rivijeri, dugoj oko 260 kilometara, smješteni su jedan uz drugi, kolonijalni gradovi, prelijepe plaže i zavodna ostrva. Ova divljina je perfektna saglasnost da se poželi napraviti veliku avantura, zvana Amazon, i izlet avionom do Manausa.
U prašumama Amazona i danas žive Xingu Indijanci.
Druga vrsta avanture je posjeta Salvadoru da Bahia u sjeveroistočnom dijelu Brazila. Ovaj grad kao ni jedan drugi na svijetu, živi svoj san lakoće postojanja. Ulicama baroknog starog grada, dan i noć, drma muzika, žene, obučene kao za slavlje. prodaju slatikše, a u kafićima se servira kafa Cafezinho (kafezinjo). Čitav grad, dan i noć, čitave godine, živi kao da je stalno neki praznik.



Brazil je zemlja udaljenosti. Od grada do grada udaljenosti se mjere hiljadama kilometara. Evo samo nekih udaljenosti gradova, u kojima će se igrati utakmice Mundijala: Brasília – Belo Horizonte = 716 km, Rio de Janeiro – Foz do Iguaçu = 1472 km, São Paulo – Salvador = 1962 km, Belém – Porto Alegre = 3854 km i Recife – Manaus = 5698 km.
I na kraju, još nekoliko servisnih informacija iz Brazila: Direktni let iz Evrope, do Rija, ili Sao Paola traje 10 do 12 sati.
Kao što je već objavljeno, za Brazil nije potrebna ulazna viza, ali pasoš mora imati važnost još najmanje šest mjeseci, a na ulasku u Brazil dobija se turistička viza od 90 dana.
Novčana moneta u Brazilu je brazilski Real (BRL), po kursu 1 Euro = 3,02 BRL.
Sve ovo je samo za lagano zagrijavanje i razgibavanje. Juni nije daleko.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen