Mittwoch, 27. November 2013

Mobitel isključen, jelo upola cijene

Neobična ponuda

Mobitel isključen, jelo upola cijene

Vlasnik jednog restorana u blizini Jerusalemu došao je na ideju, da gostima, koji ne telefoniraju za vrijeme boravka u njegovom restoranu, ponudi popust od 50 posto.
 
 
Koliko puta ste sjedeći u restoranu iza leđa slušali, „halo, da, ne, u redu, napravićemo tako, nema problema, ma goni se u materinu, ćao, i slično”. Glasni, besmisleni telefonski razgovori, i što je još interesantnije, tome su više naklonjeni muškarci, predstavlja nekulturu sjedenja za stolom i uživanja u onome što restorani nude.

Ibrahim Džaudat, vlasnik jednog restorana u blizini Jerusalema, napravio je jednu jednostavnu ponudu svojim gostima. Svako onaj, koji tokom boravka u njegovom restoranu isključi mobitel, dobija popust pedeset posto.
„Želim barem nešto promijeniti. Ovo je je vjerovatno sitnica, ali će, barem na najmanji moguć način, promijeniti kulturu sedenja za stolom u restoranu”, kaže ovaj 49.godišnjak.
Na jelovniku njegovog restorana nalaze se samo specijaliteti orijentalne kuhinje, između ostalih, jelo pod nazivom „hummus”, jedna vrsta pirea, koji se pravi od graška i sezama, uz dodatke raznih začina i bijelog luka, kao i razne vrste mesa sa grila.

Ovakav potez, i kultura sjedenja za stolom ponovo podignuti na veći nivo, Ibrahim može sebi dopustiti zbog njegove životne priče. Osamdesetih godina prošlog vijeka živio je u SAD i tamo dobio glavnu nagradu na lutriji, u iznosu od 23 miliona dolara (oko 17 miliona eura). Nakon toga, 1993. godine otvorio je ovaj restoran.
„I prije su za stolom vođeni telefonski razgovori, ali je situacija postala puno gora od kako su se pojavili smartfoni. Smeta mi, ako se za stolom nađe grupa prijatelja, ili bračni parovi, i svi sjede, jedni preko puta drugih, bez riječi, zureći u displeje svojih mobitela, i pri tome se vrlo vrlo često desi da zamole konobara da im još jednom podgrije jelo. Tehnika je dobra, ali kad se jede, kad se susretneš sa svojima, ili sa prijateljima, može se valjda izdržati pola sata da se uživa u jelu, uz sasvim noralan razgovor”, priča Ibrahim.
On priznaje da će ga ovakva ponuda kratkotrajno skupo koštati, ali vjeruje da će tako pridobiti veći broj mušterija. Do sada, od kako je objavio ponudu, svaki gost ju je iskoristio. Jedini izuzetak je bio jedan saradnik jedne televizije, koji je svoj telefon, uz obobrenje gazde, koristio službeno.
Koliko će ponuda još biti na snazi, Ibrahim ne može potvrditi.
„Imam toliko novih gostiju. Dolaze ljudi sa svih strana, i svi imaju zajedničko mišljenje – telefon nije dobar dok jedem”, kaže Ibrahim.
(izvor:welt)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen