Freitag, 8. November 2013

Ko bi mogao biti ovaj dječak?

U Mostaru, 7. jula 1936. godine





Slika prikazuje govor jednog zvaničnika, prilikom svečanog puštanja u promet mosta na Musali u Mostaru, 1936. godine. Godinu dana prije toga bio je uklonjen stari čelični austrougarski most, tu postavljen 1882. godine. Taj, tada novosagrađeni, arimrano betonski most, živio je do 1992. godine.
 
 

Svečanom puštanju u promet prisustvovali su tadašnji velikodostojnici iz Begorada i Sarajeva. Pretpostavljam. Možda je puštanje ovog mosta u promet bilo terminirano uoči ondašnjih nekakvih izbora. Na donjoj slici se vidi tadašnji gradonačalnik Mostara Husaga Čišić, sa fesom.

 

Sve je ovo oficijelno, onako kako je to vjerovatno bilo objavljeno u tadašnjoj štampi.

 


Gledajući ove slike u oči mi je upao ovaj dječak, koji se probio iza obezbjeđenja, sjeo na sims prozora hotela Neretva i zadovoljno se smješio. U oči upada i detalj koji se vidi kroz prozor hotela Neretva. Dok se vani odvija ceremonija, neki bez velikog uzbuđenja ispijaju svoju kaficu.

Da se vratim ovom dječaku. Po prilici bi tada mogao imati oko 13 godina. Znači rođen negdje oko 1923. Dans bi trebao imati oko 90. Da li je živ? Da li je uopšte imao pojma da i njega slikaju, uz ovog cvikeraša?

Da je slika napravljena u današnje vrijeme, zabavna štampa bi sigurno stupila u potragu za dječakom. Ko je on? Šta se krije iza ovog lijepog osmjeha? Da li je još uopšte živ?

Ne vjerujem da ćemo ikada doći do rješenja ovog osmjeha, ali evo zabilježićemo ga.

Jer i taj osmjeh je 5 godina kasnije 1941. godine presjekao strašni rat, kao i ovaj most 1992.

 

(Slike iz arhive Tibora Vrančića/ objavljene na fb)


priredio Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen