Montag, 18. November 2013

Kartica koja olakšava novčanik

Iz svijeta tehnologije

Kartica koja olakšava novčanik

Američka firma Coin izašla je sa prijedlogom kartice koja bi se, takođe, zvala coin (u prevodu novčić), a daje mogućnost da se sve kartice iz novčanika objedine u jednu.
 
 
 
Imate li previše kartica u novčaniku? najmanje bankovnu, pa kreditnu, pa zdravstvenu, pa još nekoliko članskih od raznih udruženja, pa onda još jednu kreditnu, pa payback karticu, i ko zna koju još. Američka firma Coin izašla je sa prijedlogom kartice, koja bi se isto tako zvala coin, a objedinjuje sve kartice u jednu. Ova kartica se već može poručiti i košta 55 dolara.



Princip coin kartice je vrlo jednostavan. Podaci raznih kartica unesu se na coin karticu putem pametnog telefona i jednog zaključanog softvera. Prije upotrebe bilo koje od unesenih kartica, podaci tražene kartice izaberu se pomoću jednog ravnog dugmeta i malog displeja na kartici. Na coinu se linije patentiranih magnetnih traka mijenjaju u zavisnosti od toga koja je kartica izabrana. Pored više preglednosti, kartica ima prednost, jer je putem bluetootha non stop povezana sa pametnim telefonom vlasnika, i telefon će zazvoniti na alarm ukoliko kartica bude zaboravljena negdje na kasi, u radnji.
Ukoliko kartica bude ukradena, ili prekid sa pametnim telefonom potraje duža od 10 minuta, kartica automatski postaje zabranjena i neupotrebljiva za lopove.

Međutim, iako sve ovo na prvi pogled izgleda ok, ostaje dosta otvorenih pitanja, kao na primjer, šta ako se isprazni baterija pametnog telefona, ili ako se pametni telefon zaboravi kod kuće. Za sve ovo, ponuđeni su odgovori i nema sumnje da će i ova novotarija kod mnogih pobuditi interes.
(izvor: huffingtonpost)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen