Freitag, 1. November 2013

Mnemosyne-Kazalište sjećanja

Mnemosyne: Bogdan Bogdanović - urbanološka radionica, od 5. do 9. novembra u Abraševiću



Projekt Mnemosyne-Kazalište sjećanja pokrenut je 2010.godine u Zagrebu s ciljem propitivanja kultura sjećanja i politika pamćenja. U okviru istog, pokrećemo umjetničke i kulturološke refleksije na modele unutar kojih se impostiraju politike pamćenja te na oblike sjećanja kojima se opiremo takvim impostacijama.
Gostovanje projekta Mnemosyne-Kazalište sjećanja u Mostaru plod je fokusiranja na rad Bogdana Bogdanovića. Bogdan Bogdanović svojom je Partizanskom nekropolom urbanološki restrukturirao grad Mostar. Jedno je to od njegovih najvažnijih i njemu osobno najdražih spomenika.
Mnemosyne u Mostaru gostuje kako bi zajedno sa zajednicom istražio pitanje lika i djela Bogdana Bogdanovića u današnjem suvremenom kontekstu mostarske svakodnevice.
S tim naumom, organizirati ćemo izložbu pod nazivom Mnemosyne. U okviru izložbe pokazati ćemo instalaciju Ivana Marušića Klifa, temeljenu na digitaliziranim crtežima Bogdana Bogdanovića kojih su originali pohranjeni u bečkom Centru za arhitekturu,uz audio Sonje Leboš i Manje Ristić, te video instalaciju koja je nastala na dokumentaciji performansa kojeg je 2010.godine izvela Patrizia Dona obilježavajući mjesto na kojem je nekada bila zagrebačka sinagoga, sravnjena sa zemljom u ustaškom pogromu.
Uz to, u obliku urbanološke radionice koje će sadržavati i predavanjeSonje Leboš pod nazivom Bogdan Bogdanović/Ukleti neimar, pokušati ćemo kreirati kolektivni arhiv refleksija na Partizansku nekropolu. Radionice će biti zaokružene tribinom.
‘Raspevani, paganski karakter Partizanske nekropole nije mogao ostati neprimećen. Njene su terase uskoro osvojila deca, čiji su razdragani glasovi u zvonkom, gotov scenskom kamenom prostoru odjekivali ponekad do duboko u noć. Sve što sam još mogao poželeti širokogrudo mi je ponuđeno, malo u šali, a malo i od zbilje, a to je pravo da kao počasni građanin Mostara, levo od ulazne kapije, predvidim skrivenu malu nišu i za svoju buduću malu urnu...’
BB, Ukleti neimar, str. 252
Izložba: 5 - 9.11.2013.
Otvorenje: 5.11.2013 u 20 sati
Noćni rondo: Zvučne intervencije u 22h
OKC Abrašević
Predavanje ‘Bogdan Bogdanović/Ukleti neimar’: 7.11.2013. u 19.sati
Predavač: Sonja Leboš, urb.antropologinja, Zagreb
Tribina: 7.11. u 20.00 sati
OKC Abrašević
Radionica:
6.11.2013. od 17.00 do 20.00 sati
7.11.2013. od 17.00 do 18.30 sati
8.11.2013. od 15.00 do 17.00 sati
OKC Abrašević
Voditeljica radionice: Sonja Leboš
(AbrašMEDIA)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen