Montag, 20. Oktober 2014

U znaku trkaćeg psa: Greyhoundbus slavi 100 godina

Greyhound je tokom proteklog vijeka postao sinonim putovanja autobusom kroz Ameriku. Firma Greyhound slavi 100. rođendan. Filmovi i pjesme su od ovog američkog autobusa napravili mit. Šta je ostalo od svega toga? Jedno putovanje s kraja na kraj Amerike.





Greyhound autobusna prevozna firma formirana je 1914. godine sa zadatkom da prevozi rudare od Hibbinga do Alicea, u Minnesoti. Ime preduzeća potiče od rase psa iz reda windhund, ili hrt, kako se kad nas naziva ova rasa brzih, trkaćih pasa. Prije 100 godina, švedski poduzetnik Carl Eric Wickman počeo je prevoziti rudare svojim autobusom od 7 mjesta, za potrebe okolnih rudnika, po cijeni 25 centi, tamo i nazad. Poduzetnik je 1929. godine već prevozio putnike sa istočne na zapadnu obalu Amerike. Prvi film na temu ovih autobusa „Dogodilo se jedne noći“, pojavio se 1934. godine. U filmu kćerka bježi od oca, jer mu se nije dopadao njen muž. Od tada, ovaj autobus je postao sinonim radikanih promjena, putovanja i novih početaka. Jedna od najpoznatijih pjesama o ovom autobusu je pjesama „America“, svjetski poznatog dueta Simon & Garfunkel. Logo firme na kome je prikazan pas koji trči jedan je od najpoznatijih znakova neke firme u SAD.

Danas u vrijeme avio letova s kraja na kraj kontinenta, i ogromnog broja privatnih automobila, Greyhound još uvijek vozi. On je nepobjediv. Nudi najjeftinije putovanje onima koji imaju dovoljno vremena. Greyhound, uz to, nudi i zadovoljavajuće osnovne potrebe putnika.

Još u sedamdesetim Greyhound je vozio „turom 66“, sa istoka na zapad, od Chicaga do Los Angelesa, turom koja je u romanima nazvana „majka svih tura“, prije nego što su izgrađeni brojni autoputevi. Od nekadašnje „ture 66“ ostali su još ponegdje samo kratki dijelovi.

Prema navodima firme, Greyhound autobusi voze do 3100 destinacija širom Amerike. Imaju 8.400 zaposlenih i oko 22 miliona putnika godišnje. Firma raspolaže sa 1.250 autobusa, koji su u prosjeku stari 7 godina. Osim putnika, firma nudi i prevoz paketa i kurirsku službu.

Danas se bus mreža Greyhounda proteže se preko SAD do Kanade i Meksika, a egzistira i na brojnim drugim kontinentima.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen