Donnerstag, 2. Oktober 2014

Aktuelno voće - Grožđe



Koliko zdravlja u grožđu!



Polifenoli iz sočnih bobica mogu poboljšati zdravlje hrskavice, koja s vremenom ili ozljedama slabi i oštećuje se, a koljeno gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost
Grožđe je odličan izvor antioksidansai lantitumorskih spojeva, uključujući flavonoide, kvercetin i resveratol, ali kod onog crvene boje. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a sa­mim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.
Naučnici smatraju da konzumi­ranje grožđa može pomoći osoba­ma koje boluju od osteoartritisa koljena.
Naime, polifenoli iz sočnih bo­bica mogu poboljšati zdravlje hr­skavice koja s vremenom ili ozlje­dama slabi i oštećuje se, a zbog čega koljeno gubi svoju pokretlji­vost i fleksibilnost.
Grožđe nije samo crno i bijelo, baš kao i sve ostalo u životu! Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoji crno, ljubičasto, zeleno, kao i ružičasto grožđe. Neovisno o vrsti, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, C, B6, B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C.
Najvažnija dobrobit koja proi­zlazi iz prehrane grožđem je bogat­stvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polife­noli. Ovi antioksidansi se vežu na slobodne radikale u tijelu i sma­njuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje srca.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen