Mittwoch, 15. Oktober 2014

Mostarom nekad i sad: Zgrada Hrvoje





Zgrada Hrvatsko muzičko-pjevačkog društva Hrvoje svečano je otvorena 1897. godine, u njoj su održavane probe i koncerti pjevačkog društva, filmske i pozorišne predstave, a djeluje i prvo Hrvatsko narodno pozorište grada Mostara.

Još su 1873. godine hrvatski intelektualci u Mostaru tražili odobrenje za osnivanje Hrvatskog pjevačkog i muzičkog društva Kosača, a pismena saglasnost je stigla u Mostar tek petnaest godina kasnije, 1888. godine, i to sa strogom zabranom isticanja hrvatske nacionalne odrednice u nazivu, pa je zvaničan naziv društva bio Narodno pjevačko i muzičko društvo. Jedanaest godina kasnije, društvu polazi za rukom promjena naziva u Hrvatsko muzičko-pjevačko društvo Hrvoje.

Sličan put je prešao i zahtjev austrougarskim vlastima, kako bi se izgradio „jedan odgovarajući lokal za pozorišne predstave, pjevanje i balove“. Tek 1896. Godine, HGDP Hrvoje dobija saglasnost za izgradnju doma u Pothumu, preko puta Franjevačke crkve, a zemljište im ustupa bratstvo sv. Antuna Padovanskog. Radovi započinju iste godine, pa je Hrvojev dom svečano otvoren 2. februara 1897. godine. Zgrada je služila za održavanje probi i koncerata pjevačkog društva, za brojne filmske i pozorišne predstave, jer u njoj djeluje prvo Hrvatsko narodno pozorište grada Mostara.

Zgrada je tokom Prvog svjetskog rata opustošena i Društvo gubi gotovo svu imovinu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1941. godine ,Hrvojev dom zauzimaju italijanski okupatori, tako da sve aktivnosti društva prestaju s radom 1943. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata, unutrašnjost dvorane se preuređuje, tako da su uklonjeni drveni balkoni, koji su se nalazili duž obje strane dvorane, a gradi se armiranobetonski balkon u zadnjem dijelu dvorane. Potpuna adaptacija zgrade počinje 1955. godine i ona se preuređuje za potrebe prikazivanja filmova, a 1. septembra 1957. godine adaptirana zgrada postaje kino „Partizan“. Zgrada je korištena za tu namjenu sve do 1969. Godine, kada je u njoj bio smješten salon namještaja, a kasnije obavljala trgovačka djelatnost.

U zadnjem ratu 1993. Godine, zgrada je prilično oštećena i do danas nije obnavljana.

Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen