Freitag, 31. Oktober 2014

Stijene, djela prirode


Gigantski, veličanstveno: Oblik stijena koje zadivljuju posjetioce. Poznate po nevjerovatnom obliku, neobične, kao da ih je ljudska ruka vajala, klesala, ili slagala, komad po komad. Ustvari, prava su remek djela prirode. Znatiželjni likovi, uspavani muškarci, geometrijske forme, ove stijene su čudesna djela prirode, koja zadivljuju.


 

Slon

Žedni slon je ušao u hladnu vodu Atlantika da se osvježi. Odakle ova tropska životinja na obali ostrva Princa Edwarda, na istočnoj obali Kanade. Priroda je erozijom napravila ovu figuru, ali i sama ponovo oštetila 1999. godine. Slonova surla se sama otkinula i pala u vodu.

 


Sfinga na vrhu planine

Stari Egipćani su trebali stotine i stotine godina da bi napravili svoju čuvenu Sfingu u Gizi. Ovu skulpturu je oblikovao pustinjski vjetar u Hingol nacionalnom parku u Pakistanu. Sličnost  je zapanjujuća. Čak je priroda propustila da figuri napravi nos.

 


Trijumfalna kapija

Paris ima svoju, München također, ali jedna se nalazi i u Arches nacionalnom parku u saveznoj državi Utah u SAD. Raspon prirodnog luka je preko 88 metara.

 


Tepih od stijena

Ovako bi mogao izgledati eksponat iz neke umjetničke galerije. Tepih od šestougaonih stijena, složenih na obali u Sjevernoj Irskoj, a izgledaju kao saće u pčelinjoj košnici. Šta nam je umjetnik ovim želio poručiti? Ništa! Radi se o stvrdnutoj lavi iz jednog vulkana.

 


Starac

Stari čovjek naboranog lica, vjekovima je bio zaštitno lice savezne države New Hampshire u SAD, a stijena se zvala upravo tako. Starac u planini. To je bilo ime stjenovitog vrha planine White Mountains, koji se srušio 2003. godine.

 


Div

U morskoj vodi pred Islandom neko leži i odmara se div koji spava, ili mrtav čovjek. Tako je ime ove stijene. Njegova mirnoća zrači posebno u vrijeme kišnih dana.

 


Kamin

U Turskoj, gdje je napravljen ovaj snimak, ovu stijenu nazivaju Vilinski dimnjaci, ili peri bacalari. Naravno, tu nisu bile nikakve vile niti neka druga bića. Ovo su kvadratni otvori u jednoj vulkanskoj stijeni, u Kapadokiji. Ali, kad se oko stijene ukaže duga, čovjek dolazi u sumnju.
 


Smail Špago
novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen