Dienstag, 21. Oktober 2014

Isčezle iz vida – Telefonske govornice


 
 
 

Život bez telefonske govornice, bilo je nezamislivo prije samo 20 godina. Kod kvara na autu, prilikom zakašnjenja, kod otkazivanja, ili najave dolaska u goste, u svim tim i hiljade drugih slučajeva, telefon u staklenoj govornici bio je nezamjenjiv komunikacijski uređaj. Danas je sasvim drugačije. Nema onoga ko nema mobitel uza se, i dostupan je u svakom momentu.

Jednu javnu telefonsku govornicu mnogi, već sada punoljetni, nisu imali priliku nikad vidjeti.

 

A da li je to kraj za telefonske govornice? Ni u kom slučaju! Na skladištima širom Evrope nalaze se desetine hiljada dobro očuvanih govornica. Na prodaju! Tako će barem naći  dovoljno mjesta, barem u srcima nostalgičara. U Potsdamu, u Njemačkoj, u blizini Berlina, na jednoj poljani površine hektar i pol, na kupce čekaju hiljade žutih govornica, slično je i u ostalim zemljama Evrope. Zahvaljujući novim tehnologijama, i satelitskim snimcima moguće je vidjeti poljane oko gradova, prepune složenih govornica.

 

Mnoge bivše govornice već dobijaju jednu sasvim novu namjenu, od otvorene kućice za cvijeće, kao tuš kabina u bašči, kao otvorena biblioteka, po sistemu, uzmi jednu, a ostavi drugu knjigu, zatim kao kabine za presvlačenje na otvorenim kupalištima, kao akvarijumi, pa čak i kao mini tonski studio, zahvaljujući zvučnoj izolaciji. Ili, čak joü nešto, što ima veze sa telefoniranjem. Iz njih se može bez problema telefonirati putem mobitela, bez bojazni da će neko iza leđa neopaženo prisluškivati razgovor. Filmski i pozorišni studiji uzimaju govornice kao rekvizite za svoje filmove, ili predstave.

 

Ili, kao i kod nas u Mostaru, pred kafe barom “Spago pub” u Zaliku, kao vrlo efektna večernja rasvjeta.
 





 

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen