Freitag, 17. Oktober 2014

Kao nekad „Stari Pjer”



Ulični orguljaš iz Kelna, vrti li vrti, već 30 godina.

Kad hodaš kroz Schildergase, bilo od Neumarkta, ili iz Höhe Strasse, u samom centru Kelna, prije nego što ga vidiš, začuje se muzika njegovih orgulja. Obučen u frak, sa cilindrom na glavi, vrti svoje pokretne orgulje, ili vergl, kako je to nekad pjevao Ivica Percl u pjesmi „Stari Pjer”. Uvijek nasmijan, svom snagom okreće točak sa strane orgulja, klimne glavom svakom znatiželjnom prolazniku, ili skine šešir, uz duboki naklon, kad u korpi sa strane zvekne koji groš.

Ovih dana su novinari napisali da mu je ime Werner Wittpoth, i da je karijeru uličnog orguljaša započeo prije više od tri decenije, nastupajući sa violinistom Klausom. Njegov vergl ima nadprosječan broj tonova i neuobičajen zvuk. Može svirati preko 1.000 različitih melodija. Nedavno je čak imao nastup sa čuvenom Ninom Hagen, svirajući na njegovim orguljama.

Između ostalog, orguljaš iz Kelna u zadnje vrijeme izvodi i veoma popularnu „Born to be wild”, posebno za bicikliste, koji se, prolazeći pored njega, zaustave koji trenutak, uživajući u njegovom muziciranju.
(izvor:köllelive)

Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen